logo

Klinika za vertebroneurologiju utemeljena na sanatorijumu "Ray" u Kislovodsku

Liječenje u klinici Vertebroneurologija, Kislovodsk

Za kartu se možete prijaviti u Klinici za vertebroneurologiju u sanatorijumu Luch u Kislovodsku, na našoj web stranici!

Pažnja! Označena je minimalna cijena po danu. Službene cijene mogu se prilagoditi prilikom rezervacije..

Klinika za vertebroneurologiju u Kislovodsku

Klinika vertebroneurologije, koja pripada Stavropolskoj Državnoj medicinskoj akademiji u Roszdravu, smještena je u parkovnoj zoni grada Kislovodska, smještenoj izravno na teritoriju sanatorija "Luch".

Klinički profil

Medicinski profil klinike je u liječenju bolesti živčanog sustava u remisiji, bolesti mišićno-koštanog sustava, osteohondroze i ankilozantnog spondilitisa.

Dijagnostička i liječnička osnova

Baza za dijagnostiku i liječenje klinike sastoji se od manualne terapije, vuče kralježnice, aparatne fizioterapije novom opremom, balneoterapije u obliku narzana, jod-broma, terpentina, kupki s 4 komore, hidropatije u obliku podvodnog masažnog tuša, Charcotovog tuša, kružnog i ascendentne duše. Terapija sa blatom predstavljena je u obliku blata s dna jezera Tambukan, akupunktura - akupunktura, mehanoterapija i lagana tjelesna kultura, ručna i vakuum masaža, hirudoterapija, psihoterapija i liječenje lijekovima.

Broj soba

Klijenti su smješteni u dvosobnim i trosobnim apartmanima, u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

Adresa

Klinika za vertebroneurologiju: Rusija, 357716, Stavropoljski teritorij, grad Kislovodsk, ulica Kominterna, 10. Klinika vertebroneurologije nalazi se u sanatorijumu "Luch".

Komentari i recenzije

Ljubav (Železnovodsk) 2013-04-07 20:26:19

HELLO DAR SIR ČITAČI OVOG PROČITANJA KOMENTARI TRAKE. Želim vam reći istinu mog pokušaja snimanja u "danoj" ustanovi. PRVO VRIJEME ZA KONZULTACIJU DOZVOLJELA SAM SVOJU DIREKTORU, KOJU JE PLAĆALO ZA TO. Tijekom savjetovanja, stručnjaci koji su prolazili izvijestili su me da trebam ići na tečaj liječenja i poslati u odjel za prijem. U OVOJ ODJELI IMAM TAKOĐO VISOKO KVALIFICIRANE ZAPOSLENE KOJE SU ZATREDILI DA MOGU OSTATI LIČNI PODACI ZA KOMUNIKACIJU SA Mnom. I TAKO SU me zamolili da kontaktiram tri dana za rafiniranje postupka liječenja. Na kraju TRI DANA obratio sam se „VISOKO KVALIFICIRANOM“ SPECIJALISTU koji je, REZULTATOM RAZGOVORA, zatražio da nazovem natrag nakon tjedna. I OVAJ POSTUPAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA TRI MJESECA, A onda odjednom, NEIZVJESENO KAO SNEŽNO NA GLAVI, POČELA JE "POPRAVAK". NAKON ŠTO SAM SILA MOJE VJERE, OBNOVA JE NEZAVISNA))))

LILY (CHERKESSK) 2013-03-19 15:37:59

NE MOŽEM PREDUČITI PREDMET ZA DOKTORE. 3 MJESECA. SVE SAM SLAVLJENO O NJIH I ŽELIO PRIMATI, ALI JE OVO JEDNOSTAVNO NEPOSRENO, KADA NE POZIVAM NAJNOVIJE RASPISANE I NE MOŽETE NAPRAVITI ISPITNICU, NISAM NISU DALJE!

Sergej (Pyatigorsk) 2013-03-19 21:09:15

Izravno na licu mjesta, takva pitanja vjerojatno rješava $, ali to je tako, pretpostavka. Općenito, ova je klinika prilično popularna, koliko znam, svake godine puno ljudi odlazi tamo.

Lily (Cherkessk) 2013-03-25 14:55:38

Dakle, ne prijavljujem se na besplatne konzultacije, tj. Želim se prijaviti, u ovom slučaju moram upozoriti da se problem rješava na drugačiji način, a što se tiče činjenice da nitko ne daje garancije na licu mjesta.

Sergej (Pyatigorsk) 2013-03-25 17:50:45

Da, teško da će netko dati garanciju. što kažu o zapisu?

Lily (Cherkessk) 2013-03-25 22:09:40

Kad ne nazovete, nema poziva, nakon tjedan dana kažu isto smeće, začarani krug, a postignu 9 minuta bez 5, nitko ih ne uzme, pa probijem kroz 9 minuta deset minuta i ne znam kako snimiti.

AKIF (Makhachkala) 2013-02-20 14:16:55

IMAM CERVIJU HERNIJU JAKO GLAVE GLAVE EMISIJU U LIJEVIM OČIMA MOŽEM DOBITI KLASIFIKIRANU POMOĆ U VAŠOJ KLINICI?

Jurij (Pyatigorsk) 2013-02-10 13:28:09

Pozdrav, uv. stručnjaci. 14. studenog, kada je pao s visine, zadobio je kompresijski prijelom u lumbalnom predjelu (L1). Tečaj oporavka, ako se tako mogu nazvati, odvijao se kod kuće u bolnici, rekli su da neće učiniti ništa u smislu kapuljače i tako dalje, tako da nije bilo razloga da ostanem u bolnici. Liječnici također nisu smetali. Sada, nakon tri mjeseca, želio bih proći rehabilitacijski tečaj u vašoj bolničkoj klinici, i to u ožujku. Kako možete dobiti ono što vam treba, negdje naiđete na informacije o potrebi za spa karticom, gdje ih nabaviti. A cijene za vaše usluge u ovoj sezoni, molim vas. Nadam se pozitivnom odgovoru.
S poštovanjem, Kuntsevich Yu.A..

Fatima (rso-Alania, Vladikavkaz) 2013-02-09 22:00:20

Pozdrav, imam takvo pitanje, nakon što sam pio zimi 2006., bolovala su mi leđa u lumbalnom dijelu prve godine pomagala masaža i elektroforeza radila dva puta godišnje, ali to ne pomaže zadnjih godinu i pol, jaka bol u donjem dijelu leđa i popuštanje nogu je tomografija dijagnoza CT SIGNS hiperlordoza i degenerativno-distrofične promjene POYASNISCHNO-sakralna kralježnica u videu: dorzalni lijevi PARAMEDIENNOY hernija diska L3-L4 Media DARSALNOY hernija diska L4-L5, MODERATE Sponda ILORTROZA.

VELIČINA L3-L4 SAGITTALNA VELIKA 5MM, ŠIRINA 12 MM, VISINA 9 MM.
L4-L5 SAGITTALNA VELIČINA 5 MM, ŠIRINA 18 MM, VISINA 10 MM,

Larisa (M.O.NAKHABINO) 2013-02-06 14:31:55

Liječenje u klinici Vertebroneurologija, Kislovodsk. Imam degenerativno-distrofične promjene u lumbalnoj kralježnici, znakove deformirajuće spondiloze. MR slika izbočenja intervertebralnog diska u segmentu L4-5. Možeš li mi pomoći? Imam odmor u srpnju. Ljubazno vaše cijene liječenja. ZAHVALITI. Čekati odgovor. Imam 52 godine. Jaka bol.

Turistički portal 2013-02-06 14:49:32

Za savjet nazovite +7 (87937) 5-95-40; +7 (87937) 5-95-60

Murat (St. Ryazan) 2013-01-29 12:32:15

zdravo..
Želim vas kontaktirati o rehabilitaciji Posljedice ozljeda kralježnice-kralježnice od 19. veljače 2011., zatvoreni komplicirani nestabilni kompresijski prijelom Th7-Th8 tijela kralježaka, kontuzija leđne moždine s potpunom poremećenom provodljivošću, oslabljena funkcija zdjeličnih organa. Želio bih znati cijenu i trajanje ciklusa rehabilitacije
Hvala unaprijed.

musliman (sjajan) 2013-01-14 08:23:25

dobar dan. Možete saznati kako uklanjate herniju. Čuo sam za neku vrstu injekcije. Imam herniju veličine 9mm. 16mm. 25mm. a strašna bol zadaje lijevu nogu. postoji li mogućnost uklanjanja hernije bez operacije? i što jamči da će kila nestati? a nakon ove injekcije hernija će ponovno rasti. molim vas odgovorite mi hitno nema čekanja jako boli. hvala ti moj email [email protected]

Alla (armavir) 2012-11-16 13:11:49

Poštovani doktori!
Moja sestra ima nekoliko spužvi na kralježnici. Kad leži, ništa joj ne smeta, ali kreće se s poteškoćama. ona ima 70 godina. je li moguće pomoći joj laparoskopskom operacijom
zahvaliti

Andrey (Mineralnye Vody) 2012-10-30 08:58:19

Zdravo! Pišem vam o liječenju kralježnice. Imam 47 godina. 27. rujna, obavio pregled MRI kralježnice. ZAKLJUČAK: DEGENERATIVNO-DISTROFSKE PROMJENE Lumbalne kralježnice s PREDNOSTOM DISKA L1-L2, L2-L3, L3-L4, L4-L5, L5-S1. DISK HERNIA L5-S1. ZNAKOVI SPONDYLOARTHROSIS, HIPERTROFIJA ŽUTIH LINIJA ŠTA DA POMOĆEM, HVALA NA ADVANCIJI.

Natalia (Lipetsk) 2012-09-23 19:38:15

Zdravo! Kako saznati cijene liječenja u studenom! Želio bih poslati majku na liječenje na 2 tjedna. Što je uključeno u cijenu dozvole i koji se dodatni postupci plaćaju (koliko koštaju)?

Jurij Stanislavovič (Volgodonsk) 2012-07-17 10:34:22

dobar dan.
Volio bih ponovno liječiti. Zglobovi kralježnice. Volio bih znati uvjete i cijene u ovom trenutku.

Je li moguće povesti supružnika s vama smještaj i obroke, ali bez liječenja? A kakav će redoslijed cijena biti za nju?

Murat (St. Ryazansaya) 2012-08-16 14:12:17

Zdravo. Želim se prijaviti za liječenje kralježnice 19. veljače 2011. doživio sam nesreću i ozlijeđen je kompresivno-kominuliranim prijelomom tijela Tn8 Tn9dushka Tn8 s desne strane sa stenozom spinalnog kanala, modricom kompresije leđne moždine, donjom paraplegijom, kršenjem funkcija zdjeličnih organa prema vrsti kašnjenja. puni pregled i što je za to potrebno, a želio bih znati cijenu pregleda i rehabilitacije

Resort odmarališta 2012-08-16 17:17:53

Murat, zvati +7 (87937) 5-95-40; +7 (87937) 5-95-60 - tako da ćete uskoro dobiti odgovor na svoje pitanje! Želimo vam potpuni oporavak i dug život!

Vladimir Karpenko (Astrahan) 2012-05-11 14:45:07

Zdravo! Volio bih liječiti (čak i dnevnu bolnicu) od 1. do 20. lipnja. U ovom trenutku imam odmor. Bolesti: Osteohondroza lumbalne kralježnice i Posterolateralna hernija diska L3-4 s desne strane, stražnja izbočenja Th 9-10-11-12. L 4-5 L5-S1.

Persimmon (Cherkessk) 2012-04-29 22:10:46

Poštovana uprava klinike Nikad nisam otkrio kako doći do liječenja osteohondroze kralježnice, kakve su cijene za liječenje, ako kupite kartu za gotovinu, koliko trajanja liječenja, koji postupci i koliko su uključeni u cijenu karte. Podaci na web mjestu očito nisu dovoljni. Navedene su samo značajke koje imate i adresa, čak i brojevi kontakata.
Ali iz iskustva posjećivanja drugih sanatorija, znam da se mnogi postupci ispostave uz doplatu i nisu uključeni u cijenu, ili su uključeni u minimalnom broju (recimo, 2 sesije manualne terapije i 2 sjednice akupunkture, ostatak - uz dodatnu naknadu, čak i uz prisutnost indikacija ili masaža samo jedne zone - vrata ili torakalne regije, ostalo uz dodatnu naknadu). Želio bih unaprijed izračunati svoje troškove i odabrati mjesto liječenja za sebe u skladu sa svojim bolestima, željama i mogućnostima. Ja sam doktor. Idem na odmor u travnju. Želim otići u sanatorij, gdje mogu dobiti i liječenje i zadovoljstvo od opuštanja u odmaralištu.
Prije toga bilo je nužno opetovano liječiti se neovisno i strpljivo (uključujući i centar za rehabilitacijsku medicinu i rehabilitaciju grada Stavropola, odjel za rehabilitacijsko liječenje 2. gradske bolnice MUZ Stavropola) zbog polisegmentarne osteohondroze kralježnice, torakologije. Imam iskustva u kontaktiranju kiropraktičara, specijalista za akupunkturu kao dio složenog tretmana.
Želio bih od vas dobiti više informacija: što nudite i koliko to košta. zahvaliti

Alla 2012-04-23 13:29:18

Koliko košta MRI mozga pod općom anestezijom za dijete? Što je za to potrebno?

Daria (Georgievsk) 2012-04-16 22:36:27

Oprosti, nisam pravilno napisao bolest, zove se Strumpellova donja spastička parapareza s umjerenom disfunkcijom donjih ekstremiteta. imate li lijek za ovu bolest?

ramzan (grozno) 2012-03-19 00:17:39

Zdravo! Bol u leđima sam uradio tomografiju ZAKLJUČAK: stražnja paramedijalna izbočina L4-L5 diska. hernija stražnjeg diska L5-S1. umjerena osteohondroza, spondilartroza lumbosakralne kralježnice. lijevo obojena skolioza. relativna bočna stenoza L5-S1 na lijevoj strani. što se može učiniti može se liječiti?

Margarita (Nalchik) 2012-03-17 17:37:59

Zdravo! Molim vas, recite mi je li moguće zakazati sastanak s dr. Moiseevom. Prije godinu dana moj se otac liječio s njim, nakon iscjedaka, Moses je rekao da je potrebno ponavljati terapiju 1-2 puta godišnje. Pokušali smo dobiti kvotu, ali već pola godine čekamo poziv, kako taj proces možemo ubrzati, slažete li se o svom trošku? zahvaliti!

Latysheva Svetlana Evgenievna (Stavropol) 2012-03-01 11:44:06

Poštovana uprava klinike Nikad nisam otkrio kako doći do liječenja osteohondroze kralježnice, kakve su cijene za liječenje, ako kupite kartu za gotovinu, koliko trajanja liječenja, koji postupci i koliko su uključeni u cijenu karte. Podaci na web mjestu očito nisu dovoljni. Navedene su samo značajke koje imate i adresa, čak i brojevi kontakata.
Ali iz iskustva posjećivanja drugih sanatorija, znam da se mnogi postupci ispostave uz doplatu i nisu uključeni u cijenu, ili su uključeni u minimalnom broju (recimo, 2 sesije manualne terapije i 2 sjednice akupunkture, ostatak - uz dodatnu naknadu, čak i uz prisutnost indikacija ili masaža samo jedne zone - vrata ili torakalne regije, ostalo uz dodatnu naknadu). Želio bih unaprijed izračunati svoje troškove i odabrati mjesto liječenja za sebe u skladu sa svojim bolestima, željama i mogućnostima. Ja sam doktor. Idem na odmor u travnju. Želim otići u sanatorij, gdje mogu dobiti i liječenje i zadovoljstvo od opuštanja u odmaralištu.
Prije toga bilo je potrebno opetovano liječiti se neovisno i strpljivo (uključujući i centar za rehabilitacijsku medicinu i rehabilitaciju u Stavropolu, odjel rehabilitacijskog liječenja u 2. gradskoj bolnici MUZ u Stavropolu) zbog polisegmentarne osteohondroze kralježnice, torakologije. Imam iskustva u kontaktiranju kiropraktičara, specijalista za akupunkturu kao dio složenog tretmana.
Želio bih od vas dobiti više informacija: što nudite i koliko to košta. zahvaliti.

Svetlana (Bijela Kalitva, regija Rostov) 2013-01-08 09:19:25

kolika je cijena liječenja u klinici 2013. godine tijekom 2 tjedna u jednoj standardnoj sobi

Neurokirurg Potap Kislovodsk recenzije

U toku sam ispitivanje sličnog pitanja za rođaka.
Znam da je klinika i sanatorij "Ray" koji je Putin prije godinu i pol pretvorio u Link skriven pod Ministarstvom zdravlja i socijalnog razvoja..
Pohvaljuju profesora Potapova Valentina Filippoviča, kritiziraju Polukhina V.D..
Tamo se, čini se, liječi gotovo cijela vlada. čini se da je Putin (treće ljeto zove unutra).
Još uvijek smatram Link skrivenom.

Postoje privatni rehabilitacijski centri. npr. veza je skrivena

U Sočiju nisu uspjeli proći cjelovit pregled. poslan u Krasnodar. radili su MR i tamo savjetovali Yeysk sanatorij.

BorisN91
Pogledaj profil
Nađi još postova od BorisN91
16.09.2011, 14:19# 3
Znam da je klinika i sanatorij "Ray" koji je Putin prije godinu i pol pretvorio u Link skriven pod Ministarstvom zdravlja i socijalnog razvoja..
Pohvaljuju profesora Potapova Valentina Filippoviča, kritiziraju Polukhina V.D..
Tamo se, čini se, liječi gotovo cijela vlada. čini se da je Putin (treće ljeto zove unutra).

Čini se da je to točno mjesto na kojem Liev ovdje prakticira.
Stvarno sam naišao na neku sumnjivu stranicu sanluch.ru, telefon iz Sočija (8622) 608-140 se nije javljao (broj je bio pogrešno biran), savezni broj 8-800-7000-789 je odgovorio, ali djevojka je na drugom kraju linije rekla nešto glupost da u Kislovodsku ne postoji takva ustanova da kralježnicu treba liječiti u nekom Tarhunu (ili sličnom imenu) na kraju je zbunjena, ali veza nano-rf.ru malo je razjasnila situaciju. Koliko razumijem ispravnu adresu i telefone ovog centra:
357716, Ruska Federacija, Stavropoljski teritorij,
Kislovodsk, st. Comintern, 10-11
Telefon: (87937) 2-02-72, faks: (87937) 6-11-55
Odjel marketinga i usluga: (87937) 2-43-82, 2-78-47, fax: (87937) 2-30-94

Ako je itko čuo za njih ili se možda netko od njihove rodbine liječio, neka napiše.

Neurokirurg u gradu Kislovodsk

  • Za vlasnike tvrtki
  • Ako imate tvrtku, tada je big-book-med.ru idealna platforma za pronalaženje novih kupaca

  • Dodajte organizaciju
  • Mogućnosti oglašavanja
  • Događaji koje podržava BIG-BOOK
  • Pomozite:
  • registracija
  • Zašto je sve to besplatno?
  • Opće informacije o vašem osobnom računu
  • Pretraživanje organizacije
  • Kako pretraga funkcionira
  • Dodavanje organizacije
  • Uređivanje, umrežavanje, brisanje

Podaci predstavljeni na web mjestu ne mogu se koristiti za dijagnozu, liječenje i ne zamjenjuju imenovanje liječnika.

LLC "VELIKI BUK PORTALI"
PSRN: 1171215000494

Akademik Aleksandar Potapov: "Svatko od nas ima svoj Svemir!"

"Čajanka na akademiji" redovna je rubrika Pravda.Ru. U njemu objavljujemo intervju s piscem Vladimirom Gubarevim s akademicima. Danas je njegov heroj ruski neurohirurg, doktor medicinskih znanosti, profesor, akademik Ruske akademije znanosti Aleksandar Potapov.

Kuća novinara u Moskvi primila je mnoge eminentne goste. Bilo je kozmonauta, glumaca, političara, glavnih dizajnera i stranih gostiju. Činilo bi se teško iznenaditi novinare: previše smo vidjeli u životu. Međutim, ono što se događa u našoj kući svake srijede ne može samo iznenaditi. Dogovorom između Saveza novinara Rusije i Ruske fondacije za temeljna istraživanja ovdje se održavaju "znanstvena okruženja". Poznati znanstvenici u zemlji, lideri u svom području, dolaze nam i razgovaraju o najnovijim dostignućima ruske znanosti i kako im Ruski savezni fond za imovinu pomaže u tome..

Onkologiju zamjenjuju gravitacijski valovi, molekularna kemija se natječe s elektronikom, svemir se „smanjuje“ na atomsku razinu, a incidenti parapsihologije pobijaju se preciznim znanstvenim mjerenjima… Veliki svijet znanosti pojavljuje se pred nama u svojoj punoj jedinstvenosti..

Ipak, događa se da čak i iskusni radnici olovke zadivljeni su onim što kažu znanstvenici.

To mi se dogodilo nakon što sam posjetio sastanak sa znanstvenicima Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za neurohirurgiju nazvanog po akademiku N. N. Burdenku.

Ravnatelj Centra, akademik A. A. Potapov i njegovi kolege uvjerljivo su pokazali koliki je iskorak u neurokirurgiji: oni pacijenti koji su bili osuđeni jučer, danas liječnici ne samo da spašavaju, već se vraćaju i punom životu. A značajna zasluga u tome pripada upravo stručnjacima i znanstvenicima svjetski poznatog Centra za neurohirurgiju, gdje je radila i radi sjajna galaksija domaćih liječnika. Da biste to potvrdili, samo idite na web stranicu Ruskog saveznog fonda za imovinu ili Savez novinara da se upoznate sa materijalima koji su predstavljeni na sastanku u Domu novinara..

Nekoliko dana kasnije posjetio sam Centar za neurohirurgiju. Tražio sam intervju s Aleksandrom Aleksandrovičem. I bila su dva razloga za to. Prvo, novinarsko iskustvo mi je reklo da je to vrlo zanimljiva osoba koja gleda široko na ono što se događa u našem životu, što, nažalost, nije tipično za sve znanstvenike, i drugo, mi smo zajedno sa njegovim starijim bratom radili mnogo godina u "Istina", a činilo mi se da ih oboje odlikuje nestandardno razmišljanje i iskrenost osjećaja.

U svemu tome nisam pogriješio.

Ipak, prosudite sami...

U direktorskom malom uredu jedan je zid u cijelosti zauzet zaslonom. Na njemu možete vidjeti što se događa u svim operacijskim salama. Ako je potrebno, onda pratite napredak operacije, pozovite kirurga nešto, pomozite mu. Sada je nekoliko operacija odjednom. Jednu od njih vodi akademik A. N. Konovalov. Donedavno je direktor bio on, a sada je počasni predsjednik. Ima naprednu dob, ali to ga ne sprječava da operira svaki dan. Aleksander Nikolajevič je preporučio Aleksandra Aleksandroviča Potapova za ravnateljsku stolicu.

Alexander Alexandrovich danas također mora stajati za operativnim stolom nekoliko sati. Sada sestre i liječnici pripremaju njegova pacijenta za operaciju. Tijekom našeg razgovora, redatelj neprestano gleda u ekran odakle signal dolazi iz operacijske dvorane, gdje mora raditi. Za naš razgovor, akademik je izdvojio vrijeme kad je dijelio konzultacije koje je obavljao ujutro, prije početka njegove prve operacije danas.

Započeo sam naš razgovor ovako:

- Neću se dotaknuti problema o kojem ste razgovarali u Domu novinara - to se može ponovo vidjeti. Želim započeti s ljubavlju.

"Široki pojam...", smiješi se..

- "Prva" ljubav... Ona, kao što znate, zauvijek. Imam osjećaj da je Centar u kojem se nalazimo i koji vodite vaša "prva ljubav", koja će zauvijek biti?

- U redu. Nakon fakulteta došao sam ovdje u rezidenciju, - bilo je to vrlo davno - i od tada nisam promijenio svoj izbor, dugi niz godina radim na istom mjestu.

- U medicini su mogućnosti najrazličitije, zar ne?

- Još u studentskim godinama jako me zanimalo sve što je povezano s ljudskim mozgom. I kako živi, ​​kako radi, kako ga možete spasiti s ozbiljnim ozljedama i lezijama. Kao student radio je u Hitnoj pomoći, gdje je u prometnim nesrećama bio suočen s vrlo teškim ozljedama. Potom je radio u kardiopulmonalnoj reanimaciji na Institutu, kojim je rukovodio akademik B. V. Petrovsky. I uvijek me obuzela žudnja da shvatim što se događa s mozgom u svim katastrofama i kako se ljudski mozak može spasiti, neka preživi težak napad kako bi mogao preživjeti, oporaviti se i nastaviti raditi. Nakon diplome imao sam slobodan izbor, jer sam dobio diplomu s odlikovanjima. Odabrao sam Institut za neurohirurgiju. Od tada se nikada nisam pokajao zbog svog izbora..

- I kad je bilo?

- Vrlo davno, u sedamdeset i trećoj godini.

"Pa, je li to davno prošlo?" Bilo je to nedavno...

- Ne, već dugo. Svijet je bio drugačiji, medicina drugačija, neurokirurgija je bila drugačija. Nevjerovatne promjene dogodile su se i u našem razumijevanju mozga i u tehnologijama koje nam omogućuju proučavanje mozga i ljudske svijesti.

- Spomenuli ste Borisa Vasiljeviča Petrovskog. Bavio se srcem?

- I u tom su se području odvijali najvažniji događaji. Sjećate se prve transplantacije srca? Napravio ga je Christian Bernard. Došao je u Moskvu. Kao student slučajno sam slušao njegovo predavanje. Transplantacija srca u to se vrijeme činila kao glavna tema u medicini. Prvi je pacijent živio prilično dugo. Ispada da je Bernardov učitelj bio naš profesor V. P. Demikhov koji je presađivao srce, pluća i glave životinja. Bernard i Demikhov nastupili su u publici Instituta Pirogov. I sve što se dogodilo tada se činilo zadivljujućim. Ali istodobno je bilo jasno da možete presaditi srce, pluća, jetru - bilo koje organe. Pojavili su se pojmovi "umjetno srce", "umjetna pluća", "umjetni bubreg", ali s obzirom na mozak sve je bilo drugačije: bilo je očito da je nemoguće presaditi mozak ili stvoriti umjetni mozak u predvidljivih 100-200 godina.

- Ali što je s "šefom profesora Dowella"?

- Ovo je samo glava. Ali to ne znači mozak koji radi. Postalo je jasno da je druga i najosnovnija tema medicine - i fundamentalne znanosti u cjelini - znanje o mozgu i mehanizmima koji mu omogućuju da ih preživi pod raznim štetnim utjecajima i nastavi funkcionirati, i što je najvažnije, očuvati osobnost neke osobe. Ova je tema izuzetno zanimljiva, a pogodile su me prilike koje su se već pojavile u neurohirurgiji u to vrijeme..

- "Drugo" nakon srčane operacije?

- Da, nakon srca. U sedamdeset i trećoj godini stvoren je prvi računalni tomograf koji je bio usmjeren na proučavanje mozga. Ako je rendgenska konvencionalna slika dala obrise koštanih struktura, računalni tomograf vam je omogućio da pogledate u "crnu kutiju" i vidite moždane strukture, krvne žile, mogli biste napraviti angiografiju. Tako se dogodilo da se iste godine pojavio prvi "EMI-skener", računalni tomograf. Ovo je otvorilo jedinstvene mogućnosti dijagnoze u području živčanih bolesti (prije svega mozga) i neurokirurga.

- Sjećate li se svog prvog pacijenta?

- Sjećam se, ali, naravno, nisam operirao njega. Akademik A. I. Arutyunov djelovao je dalje, u to vrijeme bio je direktor. Došao sam u operacijsku salu, prvi put kad sam vidio operaciju koju sam odabrao i činilo mi se vrlo teškom. Čak bi, rekao bih, zastrašujuće. Jedno je vidjeti otvoreno, radno srce, a sasvim drugo, otvoriti mozak zahvaćen tumorom. Operacija je bila popraćena teškim gubitkom krvi. Ali još više iznenađuje: nakon nekoliko sati u operacijskoj sali, došao sam na odjel intenzivne njege i odjednom sam vidio da se pacijent probudio i razgovarao. Nevjerojatno! Nakon tako teške intervencije na mozgu, s takvim teškim krvarenjem, nakon transfuzije krvi, radom anesteziologa i tako dalje - i osoba priča! I možda je prva operacija na mene ostavila snažan dojam. Shvatio sam da ne samo operacija srca, pluća, unutarnjih organa, već i operacija mozga mogu učiniti puno.

- Što možete usporediti takav iskorak u medicini?

- Čini mi se da su dva faktora pridonijela razvoju kliničke neuroznanosti. Ovo je tehnološki iskorak u pogledu dijagnostike. To su metode koje danas nazivamo neuroimaging. To je pojava rendgenskih računarskih tomografa, koji se neprestano poboljšavaju - razlučivost im je iz godine u godinu poboljšana. Ovo je pojava (nešto kasnije) snimanja magnetskom rezonancom, koja daje gotovo anatomsku viziju mozga, a ne samo mozga - živčane završetke, duboke strukture. Danas imamo priliku vidjeti funkcionalnu anatomiju mozga. Trenutno, usput, postoji operacija s buđenjem. Pacijent ima tumor smješten u lijevom temporalnom režnja, pokraj područja odgovornog za razumijevanje govora. Prije operacije pacijentu smo obavili funkcionalno snimanje magnetskom rezonancom tijekom izvođenja govornog opterećenja. Vidjeli smo gdje se kortikalna i subkortikalna struktura aktiviraju tijekom govora, gdje se tumor nalazi i kako mu trebamo pristupiti kako ne bismo oštetili govorne zone ovog pacijenta. Štoviše, tijekom operacije probudit ćemo je (nakon što završimo fazu trepanacije) i testirat ćemo je. Ja kao operativni kirurg, anesteziolog i neuropsiholog koji su u operacijskoj sali razgovarat ću s njom, pratiti stanje njezinih govornih funkcija. Uklanjanje tumora obavljat će se cijelo vrijeme uz razumijevanje kirurga, gdje je rub dopuštenosti. Nove tehnologije dale su nova znanja o funkcionalnoj anatomiji mozga, novu ideju da mozak svake osobe ima svoju individualnu anatomiju i lokalizaciju određenih funkcija. Recimo da postoje righties i lefties. Za ljude s desničarima dominantna je hemisfera u govoru lijeva, a za ljevoruke desna. I postoje ambidekstrati u kojima su desnica i ljevica u toj funkciji jednaki.

- Andrei Dmitrievich Sakharov bio je takav. Napisao je istu desnu i lijevu ruku i potpisao...

- Malo pojednostavljujem situaciju, ali to se odnosi i na sve ostale funkcije. A kad donesemo odluku o operaciji za bilo koju patologiju mozga, moramo jasno znati desni ili lijevi pacijent, ili je on ambidextr, ili ima neku drugu lokalizaciju funkcija.

- Ali nisu li prije znali?

- Bilo je određenih pogleda. Relativno gledano, pokretljivost govora su donji dijelovi lijevog frontalnog režnja (za ljude s desnicom), s različitim opcijama. I sada znamo da to nije sasvim istina, jer će svaka osoba te zone nalaziti potpuno drugačije. U stvari, sa svakim novim pacijentom (zdravom osobom ili osobom oboljelom) otkrivamo novu biološku pojavu - kako je upravo ta osoba izgradila ove funkcionalne veze.

- Odnosno, mozak je novi svemir?

- Mozak je beskrajan. Štoviše, poznato je da postoje razlike kod ljudi iz različitih regija planete. Postoje neke genetske osobitosti i one se odražavaju na način na koji je uređena anatomija ljudskog mozga. Možda je to revolucija koja se dogodila uvođenjem novih tehnologija.

- Dakle, postali ste neurohirurg. Koliko puta tjedno operiran?

- Dvije ili tri ne rade, jer su operacije u to vrijeme bile jako duge. I sada radim kao administrator, ali trudim se raditi svaki dan. Ovo je takav zakon za mene. Oni moji kolege koji nisu opterećeni administrativnim dužnostima mogu si priuštiti da naprave dvije, pa čak i tri operacije dnevno..

- 90 godina... Za tebe teško razdoblje. Što vam je pomoglo da preživite? Znam da ste tijekom ovih godina izvodili jedinstvene operacije?

- Naš Institut imao je veliku sreću s čelnicima. Podrijetlo stvaranja Instituta bili su poznati znanstveni kirurg N. N. Burdenko i neurolog V. V. Kramer. Bila je dvadeset deveta godina. Tako uspješan savez stvoren je između neurologa i kirurga, a rođena je i neurokirurgija. Institut je izvorno utemeljen na multidisciplinarnom principu. Poznati neurofiziolog P. K. Anokhin, anatom S. M. Blinkov, koji je radio u laboratoriju mauzoleja, gdje su proučavali mozgove jedinstvenih ljudi, ovdje je radio neuromorfolog N. A. Smirnov, dopisni član Akademije medicinskih znanosti, profesor A. R. Luria. Akademik Akademije pedagoških znanosti, bio je na čelu moderne neuropsihologije, bio je zadužen za čitav laboratorij s nama. Akademik V.A.Negovski stvorio je prvu laboratoriju za oživljavanje na temelju našeg Instituta. Nakon N. N. Burdenka, Institutom je oko godinu dana rukovodio V. N. Shamov, vojni neurokirurg, tada je B. G. Yegorov, akademik, dao veliki doprinos razvoju Instituta i izgradio trokatnu novu zgradu. U Institutu su radili i stručnjaci iz drugih oblasti - V. S. Rusinov, akademik, neurofiziolog...

- Mnogi su se spasili u vrijeme kad su u 49. godini ovdje počeli tražiti liječnike, točno?

- Da bilo je. Boris G. Egorov bio je autoritativni znanstvenik, akademik. Mnogi su se ovdje sakrili, u najmanju ruku. Pozvao me na posao i time branio mnoge. Nakon B. G. Egorova, jedanaest godina ravnatelj Instituta bio je akademik Aleksandar Ivanovič Arutyunov, a od sedamdeset pete godine - 39 godina! - Akademik Aleksandar Nikolajevič Konovalov, izvanredna osoba, vodio je naš Institut. I kao znanstvenik, i kao kirurg, i kao osoba, i kao organizator. I sigurno je stvorio tim koji i danas nastavlja aktivno raditi. I mogu odgovoriti na pitanje kako smo preživjeli u devedesetima: nitko nas nije napustio! Unatoč materijalnim poteškoćama, uspjeli smo pronaći određeni algoritam krajem osamdesetih. Prije toga se čitav zdravstveni sustav financirao na dnevnoj bazi, a svaka medicinska bolnica primala je proračun o broju kreveta. I bio je to apsolutno skup lijek. Zatim smo se uspjeli prebaciti na drugo načelo - financiranje prema broju liječenih pacijenata različitih kategorija složenosti. I to je omogućilo promjenu sustava financiranja. Kad su devedesete došle i osnovno financiranje propadalo, imali smo alat kako preživjeti nove uvjete rušećih socijalističkih principa financiranja "jednako za svaki dan". Prešli smo na načelo plaćanja za kvalitetu i kvantitativne karakteristike rada. Štoviše, u tim godinama uspjeli smo pokrenuti mehanizam izgradnje nove zgrade. Locirali smo se u stare prostorije, ovo je pansion za djecu plemića, za vrijeme rata bila je bolnica za ranjene u glavu - tamo sada imamo kliniku i prekrasan muzej neurokirurgije. Alexander Nikolaevich Konovalov i njegov tim stalno su se kretali naprijed. U najtežim godinama - devedesetih godina - sagradili smo ogromnu kiruršku zgradu u 14 katova. Nitko nije mogao vjerovati da je takvo što moguće! Sve propada, financiranje je komplicirano, a mi smo ponovno rođeni i pušteni u rad 1999. godine ovu kiruršku zgradu.

- Ali vama su "glave" svih glava u državi "pripadale"?!

- Povijesno smo bili savjetnici Četvrte direkcije, i naravno, mnogi pacijenti koji su donosili odluke podržali su nas. Gradili smo za sve pacijente, shvaćajući da na kraju, ako liječnici dobro operiraju trbušnu šupljinu, prsa, srce, ali ne i dobro za ljudski mozak, onda sve više neće biti potrebno. Ipak, ljudski mozak, njegova sigurnost, vitalnost su glavna stvar.

- Dakle, kremljska medicina bila je korisna?

- Bio je to visokokvalitetni lijek, jer je pružao jasan liječnički pregled svojih pacijenata. Ljudi koji su bili na vlasti prošli su redovne preglede, što je omogućilo pravovremenu intervenciju u slučaju bolesti i pružanje odgovarajuće medicinske skrbi... Ako pogledate starosni sastav Politbiroa, to su bili ljudi vrlo pristojne dobi. I to je samo potvrdilo činjenicu da je preventivni princip medicine omogućio prevenciju ili prepoznavanje bolesti u ranim fazama, omogućio tim ljudima da, unatoč najtežim, stresnim radnim uvjetima, žive dugo...

- Dakle, uzalud su liberali zamjerili Evgeniju Ivanoviču Chazovu zbog stvaranja kremlove medicine. Kao, brinuo je samo o zdravlju vođa... Zapravo, radilo se o medicini u zemlji, zar ne?

- Naravno! Razina medicine u to vrijeme bila je prilično visoka. Vodeći instituti za kardiologiju, kardiološku kirurgiju i neurohirurgiju u zemlji bili su na prilično visokoj razini. Evgeny Ivanovich, već ministar zdravlja, donio je odluke koje su spazmodički poboljšale kvalitetu svih lijekova. Sjećam se da je bila odluka o stvaranju 50 dijagnostičkih centara u najvećim gradovima Sovjetskog Saveza. Jedino s čime se nismo složili je da se složeni uređaji, poput računalnog tomografa, ne bi trebali instalirati u klinici, već u bolnicama. Ambulanta će uvijek dolaziti u bolnicu za hitne slučajeve, ali teško bolesnog pacijenta ne možete odvesti u kliniku. Samo u ovome razgovarali smo s Chazovom i općenito su njegove odluke, naravno, igrale važnu ulogu u podizanju zdravstvene zaštite u zemlji.

- Tko je imao najveći utjecaj na vas?

- Osoblje Instituta. U njemu su bili mnogi vrlo poznati znanstvenici: A. I. Arutyunov, A. N. Konovalov, F. A. Serbinenko, S. N. Fedorov, G. A. Gabibov, N. Ya. Vasin, Yu. M. Filatov, A. Z. Manevich i drugi. Postoji takvo što - "kurs mladog borca". Svaki stanovnik koji dođe k nama traje poseban tečaj za četiri mjeseca. Bavi se anatomijom, fiziologijom, neurofiziologijom, neurokemijom, neurologijom, otoneurologijom, neurooftalmologijom. U to je vrijeme svaki šef našeg odjela bio izvanredna osoba. A prilika da ih promatram, njihov rad i nekakav poseban entuzijazam - ovo je bila prava sreća. Stoga ne mogu reći da je određena osoba utjecala na mene to je bila poput kolektivne hipnoze. I galaksija tako nevjerojatnih ljudi koja su odgajana i podučavala profesije i život... Bez obzira u koji laboratorij dođete, nešto će vas zadiviti u svima - bilo osoba, bilo kakav posao ili projekt koji je realiziran. Neurokirurzi, neurolozi, neuropsiholozi dolazili su nam iz cijelog svijeta i šetali usred kolega. Sjećam se operacijske dvorane Fedora Andreeviča Serbinenka, imao je puno patenata za izradu opreme za balon-kateter. Dozvolio je svima da dođu u operacijsku salu, jer uređaje koje on sam nije mogao vidjeti nigdje drugdje. Vidio sam gomilu studenata koji su pratili A. R. Luriju, puno neurokirurga koji su došli na operacije Aleksandra Ivanoviča Arutyunova... Jedinstveni anesteziolog i reanimator, profesor Manevich Aleksej Zinovievich, autor mnogih monografija. Bio mi je nadzornik kod profesora S. N. Fedorova. Sposobnost apsorbiranja novih stvari od tako svijetlih ljudi koji su neprestano bili zaraženi žeđom za znanjem, dobrim učinkovitim radom, brigom o pacijentima - to je atmosfera koja nas je oblikovala. I cijeli je ovaj tim četiri desetljeća vodio Aleksandar Nikolajevič Konovalov, koga, naravno, svi smatramo našim glavnim učiteljem. Sada je počasni predsjednik našeg Centra. U sjajnoj je formi. I dalje se bavi sportom, skija, igra tenis i radi svaki dan.

- I više operacija se događa!

- Shvatio sam kako se neurokirurzi razlikuju od običnih ljudi i općenito od ostalih kirurga. Imam osjećaj: da li je to Konovalov, jesi li to ti, odneseš se i pokušaš operirati na nečemu što nitko prije nije učinio, tako da te studenti slijede. Ispravno? Neprestano pokušavaš donijeti nešto novo u znanosti. Zanimaju vas i nestandardne metode ili ne?

- Naravno, za neurokirurga, kada vam osoba vjeruje u sudbinu svog mozga, svaka operacija je stres, to je prevladavanje samog sebe, jer tijekom operacije trebate sve emocije, sve svoje brige ostaviti izvan operacijske dvorane. To ne uspije uvijek. Ali kad svladate sebe, kada radite ovu operaciju, pogotovo ako je nestandardna, kako kažete, donosi ogromno zadovoljstvo. Ako se nakon ovoga pacijent probudi i nema neuroloških nedostataka, to je veliko zadovoljstvo. Sada o novim i rutinskim operacijama. Da biste mogli izvršiti neku novu operaciju, morate proći niz manje ili više dokazanih operacija. I tek tada dođete do trenutka kada iznenada shvatite da već možete obaviti drugu, složeniju operaciju, koju ili niste radili prije, ili ste je učinili drugačije. A poanta Nacionalnog centra, naš je Institut uvijek tražiti elemente novog kako u samoj tehnologiji, tako i u samoj koncepciji kirurgije, kako bi operacija obavljala štedljivo, kako bi se osiguralo veće očuvanje oštećenih funkcija i da bi se vratile izgubljene funkcije koje je pacijent imao kad je došao u Centar.

- Sad razumijem zašto vam ruski savezni fond za imovinu daje novac - uvijek tražite novi?

- Vrlo je važno da već 25 godina u Rusiji postoji jedinstvena struktura koja ima za cilj podržati temeljna istraživanja u raznim područjima znanosti. Uključuje u biologiju i medicinu. Zašto je to važno? Ako liječnik radi samo rutinske operacije, ako ne proučava stalno, ne istražuje nove elemente u biologiji ovog fenomena, u fiziologiji, staničnoj dijagnostici, genetici, genetskoj osnovi bolesti i tako dalje, on se ne razvija, pa, prema tome, medicina označava vrijeme, I u tom pogledu, Ruski fond je u ovih 25 godina učinio puno. Nadalje, u okviru strukture fonda medicinske znanosti su sada zasebno identificirane. Biolog, na primjer, ima više vremena za pripremu rada na polju eksperimentalnog modeliranja, na polju istraživanja i pripreme članaka i materijala od kliničkog liječnika. Kliničar-istraživač provodi više vremena radeći sa samim pacijentom. A sada, zahvaljujući stipendijama Zaklade, ima vremena za nastavu i osnovne dijelove medicine. Čini mi se da je Fond posljednjih godina uspio podržati vrlo ozbiljne zanimljive projekte u području medicinskih znanosti, njegovih temeljnih temelja, a posebno u području neuroznanosti. Imali smo niz projekata koji su bili posvećeni istraživanju molekularnih mehanizama razvoja bolesti, u području neuroonkologije, vaskularne patologije i traumatičnih oštećenja mozga. I mi smo, primivši nove podatke, promijenili neke principe liječenja, dobili dobre rezultate. A temelj su bila ona osnovna istraživanja koja su osigurana natjecateljskim principom Fonda za temeljna istraživanja. Imamo specifična dostignuća koja smo proveli s Institutom za laserske i informacijske tehnologije radi stvaranja točnih kopija, anatomskih modela lubanje, ljudskog mozga, a danas se već univerzalno koristi kao nova tehnologija u rekonstruktivnoj neurokirurgiji.

- Dolazite u izravan kontakt s fizičarima i kemičarima?

- Naravno.

- Smatrate li zajedništvo RAS-a i Medicinske akademije znanosti korisnom?

- Mislim da kada bilo koji stručnjak koji radi u jednom polju znanja ima priliku da pobliže komunicira sa stručnjacima iz drugog područja znanja, to je uvijek pozitivno. A što se tiče spajanja akademija, ovo se pitanje mora već razmatrati u drugoj ravnini.... Godine 1944. organizirana je Akademija medicinskih znanosti, a N. N. Burdenko inicijator njezina stvaranja. Bio je akademik Akademije nauka SSSR-a, ali tijekom rata uspio je dokazati rukovodstvu zemlje potrebu da se stvori Medicinska akademija znanosti. I bio je njen prvi predsjednik. A naš je Institut bio jedan od prvih instituta Akademije medicinskih znanosti. U 2013. godini, uoči obljetnice Medicinske akademije, donesena je odluka o ujedinjenju triju akademija. Imali smo dvostruk odnos prema tome. Medicinsku akademiju nismo stvorili mi, ali sudjelujemo u njenom uništavanju. Ili obrnuto: sudjelujemo li u integraciji ruske znanosti? Kako pristupiti ovom pitanju? Mislim da je na kraju, vjerojatno, integrativni zadatak bio važniji od obljetničkog. Ipak, znanost uvijek treba gledati na široke horizonte, na globalnoj razini. Postoji integracija ruske znanosti, iako je proces bolan. Ali integrativni procesi su dugoročno uvijek pozitivni. Primjerice, danas će s nama raditi predstavnici fizike - radimo lasersku biospektroskopiju. Među našim partnerima je Institut za opću fiziku nazvan po akademiku A. M. Prokhorovu.

- Posvetio je veliku pažnju medicini.

- Razvio je lasere za biospektroskopiju, koji djeluju u našoj operacijskoj sali. U Rusiji su stvorene moderne fluorescentne boje koje omogućuju, na temelju karakteristika metabolizma tumorskih stanica, da pod mikroskopom vide jarko fluorescentne maligne stanice tumora. Pomoću biospektroskopije možemo preciznije odrediti granice između tumora i normalnog moždanog tkiva. Moderna optika, mikroskopi, endoskopi dostignuće su fizike, mehanike. Navigacijski sustavi, računalni tomografi, interoperativni - to je integracija svih područja znanosti, znanja, tehnologije. Dakle, udruženje akademija imalo je pozitivne važnosti, jer je to bila integracija znanosti, svih njezinih uskih područja, bila je stvaranje nekih drugih oblika koji bi fizičarima, matematičarima i liječnicima omogućili da se međusobno brzo nađu, uspostave korisne kontakte i stvore kreativne timove. U tom je pogledu RFBR, koji podržava interdisciplinarna istraživanja, vrlo važan. Usput, sada se održava natječaj RFBR u kojem može sudjelovati nekoliko Instituta. I mi u tome sudjelujemo. "Mi" smo kliničari, neurohirurzi, fizičari, biolozi i tako dalje. Siguran sam da će takav savez pružiti nova znanja..

- Alexander Alexandrovich, imam osjećaj da ste zainteresirani?

- Da, bezuvjetno je. Ono je još zanimljivije jer ako devedesetih godina gotovo da i nema natječaja za diplomski studij medicine, sada postoji natječaj za 12 ljudi koji će ući u rezidenciju našeg Centra. Do boravka! Čak ni fakultetsku školu. I svi imaju diplome s počastima, svi imaju neke diplome o sudjelovanju i pobjedama na olimpijadama, već imaju publikacije, uključujući i u stranim časopisima. Danas talentirani mladi ljudi dolaze u znanost, a to sugerira da imamo budućnost. A mi smo zainteresirani za suradnju s njima.

- Hvala. Neočekivano i divno završenje našeg razgovora!

p.s. Skoro da sam zaboravio reći da je operacija A. A. Potapov uspješno izvedena...

Umetnite "Pravda.Ru" u svoj tok informacija ako želite primati operativne komentare i vijesti:

Dodajte Pravda.Ru svojim izvorima u Yandex.News ili News.Google

Također će nam biti drago vidjeti vas u našim zajednicama na VKontakte, Facebooku, Twitteru, Odnoklassniki.

Ujak čudo.

Djevojke, kako god. Odlučio sam s vama podijeliti svoju radost! Moje dijete je imalo subluksaciju (ali sada se mnogi rađaju s njom), i tako. Dugo smo čekali da dobijemo rentgen (svi su liječnici bili na godišnjem odmoru), zatim smo čekali da nas primi neurolog, a onda su mi savjetovali (kirurg u našoj bolnici) da se obratim neurokirurgu Potapovu. „Dobar je liječnik i savršeno ispravlja subluksacije! Okreni se prema njemu! " Ja sam tog tipa pronašao u regionalnoj dječjoj bolnici na novom bulevaru, ali kad sam ušao u njega, bio je na odmoru. I čekali smo da se njegov odmor završi, a njegove osobne telefone, iz nekog razloga, nitko mi nije pristao dati. Čekao sam. Nazvao sam telefon i tražio njegov identitet. On nam je odredio prijem, na koji je i sam došao u naš dom, ali i mi smo ga čekali skoro mjesec i pol. Sve je bilo zauzeto i zakazano. Dakle, došao je k nama četiri puta. Napravio je smanjenje u samo 20 minuta, za svaku sesiju. Moja mala kći počela se mijenjati pred našim očima. Počela se podizati i držati za glavu. Okreni glavu u svim smjerovima, pa čak i počne hodati i sijati više. Pored svega toga, počela je i sama kukati. Već 4 mjeseca napakujemo SAMO pamučnim brisom. A sada se bavimo sami i nekoliko puta dnevno, a i sama voli ovaj postupak. Prvi put ju je čak iznenadilo iznenađenje, ali sada se smije :) Bijeg je postao smiriviji. Ukratko, vrlo dobar i vrlo ugodan ujak - Potapov Artyom Yuryevich! Doktore od Boga! I nije toliko skupo za takav rezultat. Sada mu moramo samo mjesec dana kasnije. Nazvat ćemo i on će doći ravno kući u dogovoreno vrijeme. Palačinka! Ima još dobrih liječnika! Neka im Gospodin podari dobre i zahvalne poklone i profesionalni rast! Hvala na čitanju! Djevojke, Chita. Čula sam puno negativnih kritika o drugarici Shcheglova, od samih liječnika, i svi hvale Potapova. Aktivan je NEUROSURGER, kontaktirajte ga. Volite svoju djecu.

Liječnici neurohirurzi u Kislovodsku

Liječnici neurokirurzi u Kislovodsku: termini, adrese i telefonski brojevi klinika, ocjena, recenzije.

- Savjetovanje dobrog neurokirurga, dijagnoza i liječenje.

Adresa: Kislovodsk, ul. Puškina, 93

Telefon: +7 (87937) 5-89-18, +7 (928) 308-66-70, +7 (928) 308-86-55, +7 (961) 483-31-20

Adresa: Kislovodsk, ul. Kutuzova, 127

Tel.: +7 (87937) 7-03-52

Adresa: Kislovodsk, Lijepa ulica, 36

Telefon: +7 (87937) 3-27-37, +7 (928) 379-09-79, +7 (918) 751-09-06, +7 (928) 653-64-07

Adresa: Kislovodsk, Krasnoarmeyskaya ulica, 4

Telefon: 8 (800) 200-83-83, +7 (87937) 3-36-36, +7 (87937) 3-38-38, +7 (87937) 3-39-39

Adresa: Kislovodsk, ul. Kutuzova, 127

Tel.: +7 (87937) 7-03-32, +7 (87937) 7-03-34, +7 (928) 341-98-48

Adresa: Kislovodsk, ul. Yaroshenko, 8

Tel.: +7 (87937) 3-06-23, +7 (87937) 3-13-46

Adresa: Kislovodsk, ul. Kutuzova, 127

Telefon: +7 (87937) 6-82-67, +7 (87937) 6-86-93, +7 (87937) 6-82-87, +7 (87937) 6-86-69

Adresa: Kislovodsk, ul. Ermolova, 14

Tel.: +7 (961) 443-63-69

Adresa: Kislovodsk, ul. Kutuzova, 46

Tel.: +7 (87937) 6-88-69

Adresa: Kislovodsk, Avenija Pobjede, 37A

Tel.: 8 (800) 200-36-30

Neurokirurg je liječnik koji se bavi kirurgijom tumora kraniofacijalne i kranioorbitalne regije, meningioma baze lubanje, parasagittalnih meningioma, tumora mozga, tumora mekih tkiva glave (lipomi, fibroma i sl.), Aneurizme, arteriovenoznih malformacija. Izvodi plastičnu operaciju oštećenja lubanje, liječenje hidrocefalusa različite etiologije.

Neurokirurgija je jedna od najtežih grana medicine jer se bavi kirurškim liječenjem različitih bolesti živčanog sustava. U inozemstvu neurokirurzi studiraju duže nego liječnici drugih specijalnosti, prolaze kroz višesatni sustav certifikacije, jer i najmanja pogreška tijekom operacije može pacijenta onesposobiti. Prosječna cijena usluga od 1950 rubalja.

Kislovodsk je turističko mjesto na Stavropolskom teritoriju Ruske Federacije. Administrativno središte gradske četvrti "Resort City Kislovodsk." Stanovništvo iznosi 129 593 osobe, telefonski broj +7 87937, poštanski brojevi 3577xx.

Neurokirurg Potap Kislovodsk recenzije

Od 1998. godine, na bazi kislovodskog sanatorija „Luch“, uspješno djeluje vertebro-neurološka klinika Stavropolske državne medicinske akademije, koju vodi stalni direktor i osnivač, doktor medicinskih znanosti, profesor Adelgeriy Liev. Tisuće i tisuće ljudi su ojačali svoje zdravlje ovdje, i to ne samo Rusi: s nadom da će se oporaviti, ljudi dolaze ovamo iz zemalja ZND i dalekog inozemstva - Izraela, Njemačke, Grčke, itd..

Još jedna prekretnica u povijesti ove zdravstvene ustanove je 9. ožujka 2010. Vladimir Putin potpisao je uredbu Vlade Ruske Federacije „O reorganizaciji klinike i sanatorija„ Luch “u Federalnu državnu ustanovu„ Centar za restaurativnu medicinu i rehabilitaciju „Luch“ Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Rusije. To se radi "prema zapovijedi vremena" - uzimajući u obzir povećani status klinike i nove pristupe u samoj organizaciji medicine.

. Nedavno smo posjetili ovu ustanovu i posjetili kliniku Holy of Holies - operacijsku jedinicu. Studijski posjet započeo je potrebnim postupcima ponovnog izlaganja: pravila su ista za sve, osim toga, već sam u operacijskoj sali označen s "rutama za kretanje" kako ne bih slučajno dotaknuo sterilne predmete..

Na operacijskom stolu bio je pacijent star 40 godina, stanovnik Cherkesska. Bila je zabrinuta zbog bolova u nogama, egzacerbacija je započela prije godinu dana, konzervativno liječenje je bilo neuspješno, pacijentica je prebačena u 2. skupinu invaliditeta. Sve ove detalje iz povijesti bolesti izvijestio je anesteziolog-reanimator V. Kobzar. Neurokirurg V. Polukhin izvršio je interkukalno uklanjanje hernije diska s posteriornom spondilozom u kavezu od titana. Kavez od titana, koji im je ugrađen u kralježnicu, u svom je čistom obliku ozbiljno dostignuće naše nacije i prakse, visoke tehnologije u medicini, o čemu smo dan ranije razgovarali s profesorom A. Lievom. Usput, Adelgeriy Amerbievich bio je moj vodič u operacijskoj sali. Najprije je govorio o anesteziološkom aparatu Primus koji bilježi hemodinamičke parametre: krvni tlak, puls, zasićenost kisikom u krvi i dubinu anestezije. Danas je to najmoderniji uređaj, jedini na Stavropolskom teritoriju. Njegovom primjenom, količina ubrizgane anestetske tvari smanjuje se za 4 puta, pacijent se vrlo brzo probudi i lako napušta stanje anestezije, a nema faze uzbuđenja karakteristične za druge vrste anestezije. Uređaj je značajno proširio mogućnosti kirurške jedinice, a sada ordinacija može primiti bolesnike s operacijama s mnogim popratnim bolestima. Majstorska klasa za anesteziologe oživljavanja već je održana ovdje. Profesor iz Njemačke također je održao radionicu o nukleoplastici hladne plazme za neurohirurge u Južnom saveznom okrugu.

Koristi se optički neurokirurški mikroskop zajedno s drugom modernom opremom. Sljedeći je predmet proučavanja bio "S-luk", koji vam omogućuje provedbu dodatne 4 vrste operacija. Vizualno, na monitoru, kirurg vidi gdje ide i na čemu radi. Upravo na operacijskom stolu imamo priliku snimiti kontrolne fotografije u različitim ravninama. Video kamere omogućuju ne samo snimanje svega što se događa na operacijskom stolu, već i emitiranje uživo na ekranu konferencijske sobe za kadete u stvarnom vremenu. Počevši s rukavicama, sva zaštitna oprema tretirana je posebnim sredstvom protiv zračenja, koje u potpunosti eliminira rizik od profesionalne bolesti pri radu s x-zrakama. Još prije 8 godina u operacijskoj se sobi pojavio sustav sterilizacije i ionizacije zraka.

Kad sam napustio operacijsku salu, duševno želeći pacijentu što bržeg oporavka, anesteziolog-reanimator V. Kobzar izrazio je opće mišljenje prisutnih: „Anatolij Andrejevič stalno nam otvara nove stvari u medicini. Konstantno učimo od njega. " Anatolij Andrejevič - ovo je drugo, "rusko" ime Adelgerija Amerbievicha, pa su mu ime i kolege i pacijenti.

Na odjelu intenzivne njege, gdje su danas bila četvorica pacijenata koji su se podvrgli operaciji, dočekao nas je šef neurokirurškog odjela klinike V. Potapov, zasluženi liječnik Republike Adygee i Kabardino-Balkanske Republike. U klinici Valentin Filippovič od 2002. godine, općenito u medicini - od 1971. godine.

- Tisuće pacijenata prošlo je kroz moje ruke. Oprosti zbog možda lijepih riječi, ali njihovu bol osjećam ne samo srcem, već i "vrhovima prstiju". Trenutno se na operaciju postavljaju vrlo visoki zahtjevi: raditi tako da pacijentova kvaliteta života ne bi patila tako da se osoba nakon operacije ne može samo služiti sebi, već i vratiti se punom, normalnom životu ", rekao je liječnik.

"Živi primjer" visokih klasa kirurga ležao je na bolničkom krevetu i smiješio se širokim, dobronamjernim osmijehom. Rekao je o sebi:

- Ja - Bazalevski Vladimir Ivanovič, sam pomorac, došao sam odakle počinje ruska zemlja - iz Petropavlovsk-Kamčatskog. Zadnje dvije godine boli me donji dio leđa i desna noga. Mogao se hodati 50-100 m, a onda je morao sjediti i odmarati se, inače, noge su popuštale. Bol u kralježnici nije bila samo kod hodanja, već i kod ležanja. Nakon preslušavanja recenzija u Novosibirsku i Moskvi, ipak sam odabrao Stavropol, ovu kliniku.

V. Potapov nadopunio je priču o mornaru Kamčatke:

- Prije 3 sata pacijent je podvrgnut operaciji, lako je izašao iz anestezije. Sada postoji bol od rane. Do večeri će slobodno hodati, a nakon 2-3 dana bol će potpuno prestati.

U principu, ovaj neurokirurg je uporište svega što smo vidjeli i čuli tijekom dana kad ste bili u rehabilitacijskom centru za rehabilitaciju u Luchu: pacijent se uspješno oporavio, a to je glavna stvar.

. U našem je životu razgovor sa stvarno zanimljivom osobom rijetko zadovoljstvo. I u tom smislu imao sam veliku sreću. Mislim da su i svi koji su razgovarali s dr. Lievom kao pacijentom imali sreće. Konačno, imala je sreću i sama medicina koja, zahvaljujući takvim asketičarima, uspješno razvija cjelokupni smjer industrije.

Na klinici dr. Lieva vidio sam oči ljudi nakon operacija - blistale su od sreće. A vidjela sam i njihove osmijehe upućene kirurgima. To je vjerojatno najviša nagrada za liječnika..

Ruben KAZARYAN, SOB. dopisnik MG.
Kislovodsk, Stavropoljski teritorij.