logo

Da li ukloniti herniju na kralježnici?

Moje mišljenje:
Nikad ne pitajte takve stvari na forumima. Otiđite nekoliko liječnika specijalista u različitim klinikama, po mogućnosti čak i u različitim naseljima. Poslušajte mišljenja svih i donosite informiranu odluku sami.

Post je uredioFearFactor - 14. kolovoza 2011., 21:13

Postova: 1.000

Ovisi o kili, gdje se nalazi (u kojem je smjeru izašla), veličini spinalnog kanala i veličini kile.

Postova: 726
Od: Kugesi

Postova: 556
Od: Novocheboksarsk

Postova: 3.014
Od: LFK

prekosutra će biti 4 tjedna nakon što sam uklonila herniju. Kila je iznosila 9,5 mm kod L5-S1. Bila je u saveznom centru, Soloviev je operirao. što da kažem - nakon anestezije probudio sam se, ali ništa ne boli! ali prije toga, noga joj je već bila oduzeta, bilo je tupa i bolova, mogla je spavati samo u određenom položaju. Naravno, sada me boli leđa, pogotovo ako dugo hodam ili stojim. Ne možeš sjediti do 4 mjeseca.. netko kaže da je sjeo za mjesec dana, ali pokušat ću izdržati barem dva, idi kod Valerija Aleksandroviča sa slikama na savjetovanje, kako on kaže - hoće.
u centru je sve divno, to je kao iz bajke, kao da djelujete u inozemstvu... ali nakon.. užasa, užasa, u svakom slučaju, u Novikovu. Nitko te ne treba, nakon operacije otišla je neurologu na pregled kako bi ustala - pa mi je rekao da su me tamo operirali, pusti ga tamo i rehabilitirao se. I ne plaćaju mu za mene. Traumatolog se također odrekao - pa, naravno, nakon 2 dana bila je na odmoru. Idem kod okružnog policajca, ali popis bolesnika treba negdje obnoviti. Pitam - mogu li biti poput fizičkog liječenja? gledao me kao budalu. Otišao sam u vertebrološki centar na plaćeni sastanak neurologa, on me je pregledao, rekao da je s lijeve strane, međutim, kralježnica malo oštećena, da neće boljeti za FTL, pa sam to napisala u zaključku. Danas sam bio kod okružnog policajca - pa, sad su vam odredili fizioterapiju, idite na liječenje... i sebe? kao da sam ga zamolio za kredit od 100 rubalja i on sigurno zna da mu ga neću vratiti.
Pa, danas je vrijeme za uklanjanje uboda - traumatolog je na odmoru, oblak ljudi do hirurga, svi su zli, ali ne mogu dugo izdržati, sjediti, otići u drugu kliniku traumatologu, a tamo je kampanja pola grada, i svi su već neljubazni. Pa, odlučio sam otići na hitnu - da postoji nešto za uklanjanje šavova. pa je dohtur rekao da je umorna. Dobro je da je još nekoliko policajaca sjedilo u njegovoj kancelariji, inače bih ga vjerojatno udario vrećom po glavi.. vidite ga umornog, ali je li išta u Hipokratovoj zakletvi bilo što rečeno o umoru? ili ga ne donose trenutno?
Zato se pripremite za činjenicu da se morate teško rehabilitirati.

Kako se uklanja intervertebralna kila??

"Preporučujemo vam uklanjanje intervertebralne hernije, inače ćete se uskoro kretati u invalidskim kolicima i hodati u peleni", bila je otprilike presuda medicinsko-savjetodavnog odbora nakon pregledavanja mojih MRI slika.

"Vaši izgledi", pomislila sam, mučena bolom koja me nije ispustila ni trenutak dulje od mjesec dana, i pristala na operaciju.

Danas sam spreman podijeliti s čitateljima stranice „Lijepa i uspješna“ znanje i iskustvo pacijenta koji je podvrgnut mikrodiscektomiji - ovo je medicinski naziv koji je jedna od vrsta operacije intervertebralne hernije.

simptomi

"Lijepa i uspješna" već je objavio članak o tome je li liječenje kile moguće bez operacije. Danas ćemo govoriti o kirurškoj metodi za liječenje hernije.

Sjetit ću se kako je sve počelo, istodobno ću vas upoznati s nekim simptomima kile kičmenog diska.

  • Prvi harbingeri pojavili su se u mladosti. Imao sam oko 20 godina kada sam osjećao bol u leđima nakon fizičkog napora. Od tog vremena bolovi u leđima povremeno su me mučili, ali bili su tolerantni i nakon odmora potpuno su prestali. Sve sam otpisao za ponovno učitavanje.
  • Svake godine bol u donjem dijelu leđa postajala je sve intenzivnija i pojavila se češće. Osobito su bile jake boli nakon trećeg porođaja. U to sam vrijeme već imao nešto više od 30 godina, kćer 3 mjeseca. Jednog jutra bol je postala toliko jaka da nisam mogla ni zakoračiti, ustati iz kreveta. Jedini prisilni položaj tijela u kojem je bol bila manje ili više podnošljiva, bilo je sjedenje. Nisam imao priliku napraviti MRI pretragu kako bih ustanovio točnu dijagnozu svoje bolesti u to vrijeme. Uzeo sam lijekove protiv bolova i uzeo tečaj refleksomagnetskog opuštanja kralježnice. Osjećao sam se puno bolje, bol se povukla, a čak sam i zaboravio koliko nepodnošljivo može boljeti leđa. Naišao sam na druge simptome intervertebralne kile nakon 3 godine.
  • Bol u donjem dijelu leđa počela se pojavljivati ​​vrlo često - nakon bilo kojeg fizičkog napora. Podigla je kćer u naručju - leđa je boli, vježbanje s kondicijom - puca u donji dio leđa, dugo je sjedila za računalom - teško da mogu preboljeti.
  • S vremenom se bol počela širiti na nogu. Znate, osjećaj kad puca u leđa i daje se u nogu. Bol je bila podnošljiva, ali vrlo česta..
  • Tada se javio osjećaj stegnutog donjeg dijela leđa. Zauzeo sam udoban položaj u kojem sam se mogao kretati. Izvana je bilo vrlo primjetno: savijena i iskrivljena leđa. Usput, ona je sve češće pucala, a lijeva noga je bolovala. Spasilo se tabletama koje su privremeno ublažile bol.
  • Zatim je uslijedila vožnja bicikla, nakon koje se nisam mogao normalno kretati. Nekako sam se vratio kući, naslonjen na bicikl, legao i više nisam mogao ustati.

Bol u donjem dijelu leđa, osjećaj "pamučnih nogu", potpuna ukočenost lijeve noge, peckanje, česte bolove u leđima i nemogućnost normalnog hodanja očiti su simptomi intervertebralne kile kralježnice

Kako se liječio prije operacije?

Naravno, moja herojska iskorištavanja kroz bol da odem na posao završila su, a završila sam na neurologiji pod kapima s kojima su me doktori pokušali osloboditi.

Koji mi tretman nije bio propisan: intramuskularne i intravenske injekcije, kapaljke, blokade, UHF, masaža stopala - ali bol je trajala 3 tjedna!

Još se nisam mogao normalno kretati. Bilo je malo lakše samo kad sam ležao na desnoj strani ili čučnuo. Pojavila se hromost (stopalo me prestalo slušati), a ukočenost pokreta još je jedan znak kile.

Zatim je uslijedio MRI, kojem je dijagnosticiran "... hernija diska L4 - L5, 0,7 cm." Zatim zaključak VKK, o kojem sam pisao na početku članka.

Imao sam slijedeće indikacije za uklanjanje intervertebralne kile kralježnice:

  • Nezamjenjiva bol koja ne odlazi nakon konzervativnog liječenja (u vrijeme operacije osjećala sam da me noga i leđa nisu prestala boljeti 2 mjeseca);
  • Kompresija korijena živaca (vidi se na MRI);
  • Pareza (disfunkcija) stopala;
  • Disk hernija od 7 mm (rezultat MRI).

Pristao sam ukloniti lumbalnu intervertebralnu herniju.

Boravak u neurokirurgiji

Ova se bolest može osjetiti u bilo kojoj dobi. Iako izvori govore da je "starost hernije" približno 30 - 55 godina. Nakon 25 godina, kralježnica "stari", a bez prevencije povećava se rizik od bolesti.

I nakon 55. godine intervertebralni diskovi su manje pokretni, pa se pojavljuje rizik od kile.

Prvo što sam primijetio kad sam se upustio u neurohirurgiju bila je dob onih koji su bili na odjelu nakon operacije uklanjanja intervertebralne kile: imali smo mladu djevojku od 18 godina i umirovljenika od 73 godine, mlade žene od 30 do 32 godine, neke od njih još uvijek nije rodila.

Sagriješila sam jer se moja kila pojavila nakon porođaja. Kako se kasnije ispostavilo, porođaj je bio samo poticaj za pojačavanje simptoma, a ne uzrok. Moje je tijelo bilo predisponirano za ovu bolest..

Mikrorodisektomija obavljena je za sve - ovu vrstu operacije često nazivamo „zlatnim standardom“ za uklanjanje hernije diska..

Prije operacije

  • Prije operacije daju se neki testovi (krv i urin). Vrlo je važno! Osobno mi je datum operacije odložen, kako su testovi na jetri povećani, drugoj ženi - zbog visokog šećera u krvi. Tek nakon što su se testovi vratili u normalu, operirani smo. Stoga su potrebni testovi!
  • Dan prije operacije, navečer se rade testovi na antibiotike (ogrebotine na stražnjoj strani ruku na koje se liječi lijek uopće ne boli);
  • Doći će vam anesteziolog. Na temelju rezultata razgovora bit će odabrana anestezija. Standardna pitanja: težina, visina, kronične bolesti, tolerancija na anesteziju itd..
  • Navečer, prije operacije, potrebno je očistiti crijeva. Možete se predati medicinskom osoblju, a oni će napraviti tradicionalni klistir. Mini klistir možete kupiti u ljekarni i sami provesti postupak.
  • Liječnik će vam savjetovati da ne jedete navečer prije operacije i ujutro, naravno, sami od sebe. Osim toga, navečer ne možete ni piti vodu.

Ovdje su, možda, sve pripreme s vaše strane.

Iako ne! Posebno za čitatelje sympaty.net: prije operacije morate ukloniti lak s noktiju, jer će uređaji biti povezani, a lak može iskriviti svjedočanstvo (nitko me nije upozorio na ovo!).

Budući da sam na noktima imala gel lak, gotovo sve medicinske sestre na odjelu uklonile su ga alkoholom i drugim improviziranim alatima. Usput, bilo je zabavno i barem malo odvratiti od anksioznih misli o nadolazećoj operaciji uklanjanja intervertebralne kile.

Uklanjanje intervertebralne kile: kako se izvodi operacija?

Što je hernija? Ovaj izraz odnosi se na svaki gubitak unutarnjih organa iz šupljine. Jednostavno rečeno, intervertebralna kila je prolaps (izbočenje) jezgre iz kičmenog diska.

Danas se najčešće vježbaju sljedeće vrste operacija intervertebralne hernije:

U prijevodu s grčkog jezika, "ektomija" znači "uklanjanje, ekscizija ili ekscizija". Obje riječi (diskektomija i mikrodiscektomija) uključuju riječ "disk" - operacija je povezana s diskom kralježnice.

Ako se izvrši diskektomija, tada se provodi potpuno uklanjanje diska s hernijom.

Mikrodiscektomija uključuje uklanjanje hernije s malog dijela diska koji je uništio. Mikrodisektomija se izvodi pomoću povećala i posebnih instrumenata kroz mali uzdužni ili poprečni rez na stražnjoj strani..

Mikrorodisektomija se izvodi češće i danas se smatra najspremnijom i najučinkovitijom vrstom operacije..

Također se prakticira zatajenje laserske hernije..

Mnogi vjeruju da je lasersko uklanjanje intervertebralne kile daleko najnježniji tretman. Ali trebali biste biti svjesni da se sve vrste kila ne liječe laserskom isparavanjem. Najčešća opcija je uklanjanje intervertebralne kile laserom ako hernija nije komplicirana, a neprekidna blokada boli daje pozitivan rezultat, ali ne i dug..

Uklanjanje intervertebralne kile: recenzije

Prva recenzija od mene:

Dakle, imala sam mikrodisektomiju. Došao sam do operacijske dvorane sam. U predoperativnoj sobi skinuo sam se (ostale su samo gaćice), stavili su kapu i položili me na operacijski stol. Tijekom operacije, pacijent je okrenut na boku.
Opća anestezija primijenjena je kapaljkom. Prisjećajući se priča djevojaka na odjelu, čekao sam šarene leptire, ali počeo mi je mračiti u očima. Uspio sam se uplašiti i pitao je li to normalno. Rekli su mi da ću sada zaspati. svi.

Probudio sam se u odjelu, strastveno priznajući svoju ljubav prema djeci i mužu, koji je sjedio kraj mene i držao me za ruku. Bila je uzbuđena, puno je razgovarala i drago joj je što ništa ne boli (anestezija djeluje, kao što sam kasnije objasnio).

Tada sam htio spavati, ali nije mi dopušteno. Trajala je 2 sata i zaspala. Nakon spavanja dozvoljeno mi je piti žličicu mineralne vode s limunom. Zatim je mazala usne limunom i savršeno se odmaknula od anestezije. Čak nije ni bolestan. Već sam jeo. Ujutro im je bilo dopušteno da ustanu s korzetom. Prvi dojmovi nakon operacije su općenito pozitivni. Najviše od svega bilo mi je drago što boli nije bilo, i mogao sam leći na leđima.

Sada recenzije o uklanjanju intervertebralne kile onih koji su bili pored mene.

  • Tijekom operacije probudio sam se. Nije bilo boli, ali čuo sam doktore kako razgovaraju. Koliko sam shvatio, operacija je već bila pri kraju. Sjećam se kako sam izvadio cijev iz usta, bilo je pomalo neugodno. Nakašljao sam se. Tada je anesteziolog rekao da mu stisne ruku. Počela se ustajati te večeri nakon operacije. Nije mogao urinirati, morao je staviti kateter (nije bolan). Na pitanje je li moguće roditi nakon operacije uklanjanja intervertebralne hernije, liječnik je rekao da je moguće: nakon 2 mjeseca vratit ću se svom dosadašnjem načinu života, ali s trudnoćom moram pričekati barem godinu dana. Helen, 31 godina.
  • Prije nego što sam ustao, morao sam obući kompresijske čarape. Ozbiljno se udaljio od anestezije. Išao sam samo s podrškom. Neugodno je odlaziti u toalet dok stojite, a isto tako ustati iz ležećeg položaja - prvo se morate prebaciti na trbuh, zatim ustati na četveronoške, a tek potom naizmjenično spustiti noge na pod. Frančevna, 73 godine.
  • Odmah nakon operacije, bol je potpuno nestala. Ispravila se i počela glatko hodati. Nigdje ozlijeđeno. Sada (prošlo je mjesec dana od operacije) ponekad puca u stražnjicu. Jako zabrinuto zbog pitanja intimnog života. Rekli su da možete pažljivo nakon mjesec i pol. Anya, 31 godina
  • Noga me nije opekla nakon operacije. Liječnici su rekli da je to u granicama normale - korijen se dugo stezao i oteklina. Nakon operacije možete spavati na leđima, i na trbuhu, i na bokovima. Uplašili su me da će trebati samo leći na moj stomak. Nakon operacije, ne možete sjediti mjesec i pol, a steznik morate toliko nositi. Naravno, ograničena fizička aktivnost. Još uvijek je na bolovanju 60 dana. Sveta, 35 godina.

Prvi mjesec nakon operacije

Rehabilitacija nakon uklanjanja intervertebralne hernije u svakoj je različita. Obavezno propisati lijekove.

Neki odmah počnu glatko hodati, ali osjećaju slabost u nogama i brzo se umoru. Osobno se nisam mogao odmah uspraviti, nisam osjetio veliki nožni prst. Bila sam jako lepa (pala na nogu), bilo je teško hodati. Osim toga, stopalo lijevog stopala nije radilo (pareza stopala).

Moj pohađajući neurokirurg rekao je da treba vremena, a sve su to normalni rezidualni učinci.

Da bih razvio stopalo, izveo sam sljedeće vježbe:

  • Uzela je širok pojas i, dok je ležala, povukla nogu prema sebi;
  • Sklopila je noge i pokušala podići čarape. Istodobno se po savjetu liječnika gledala u ogledalo, a ne u noge;
  • Nogu mi je svaki dan gnječio, radeći laganu masažu;
  • Hodao sam svakog sata 10 - 20 minuta.

Prošla su gotovo 3 tjedna i osjetila sam nožni prst. Iako, prema riječima liječnika, mnogi ukočenost prsta uopće ne odumire. Još uvijek je ostao lagano šepanje. Nema bolova u leđima ili nozi. Više vremena provodim ležeći. Vrlo brzo proći ću rehabilitaciju na Odjelu za neurohirurgiju.

Također se prilagođavam činjenici da uklanjanje intervertebralne kile kralježnice nije posljednja faza liječenja, već korak u velikom kompleksu daljnje rehabilitacije.

Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? učinak?

Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? učinak?
30. lipnja 2013. u 07:51 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Mama ima intervertebralnu herniju. Na institutu vertebrolozi u Kijevu postoji metoda liječenja - laserom.
Google je nekako škrt recenzijama stvarnih ljudi o ovoj metodi liječenja. Pronašao sam članak koji kritizira ovu metodu liječenja, jer ona navodno s vremenom jednostavno ubija hrskavicu i dovodi do fuzije kralježaka.
Može li netko podijeliti stvarna iskustva? Posebno me zanima što će se s vremenom dogoditi (za 2-5-10 godina).

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: Mikeee]
1. srpnja 2013. u 12:53 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Iz mog vlastitog iskustva, liječen sam u klinici Pilyuiko, postoji složena terapija, uključujući laser.
Mogu reći da u prvom redu - posebna. gimnastika i masaža za ublažavanje stresa. Gimnastiku je potrebno raditi svakodnevno, ništa komplicirano. Kao rezultat, hernija mi se smanjila za polovicu (prije liječenja šepao sam, bila je jaka bol, sad se ne sjećam uopće, dizala sam 60 kg bez problema). Napravio sam MRI prije i poslije, nakon nekog vremena, dok su me 4 liječnika jednoglasno poslali na operaciju bez mogućnosti.

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: Mikeee]
1. srpnja 2013. u 13:09 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Prije 5 godina liječio se u centru helikopterske neurologije u listopadskoj bolnici.. 8 masaža, do danas nema problema.. Sada, koliko znam, premjestili su se negdje u Darnitsu.

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: Pozharsky]
1. srpnja 2013. u 13:11 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Pozharsky 01.07.2013 12:53 piše:
Iz mog vlastitog iskustva, liječen sam u klinici Pilyuiko, postoji složena terapija, uključujući laser.
Mogu reći da u prvom redu - posebna. gimnastika i masaža za ublažavanje stresa. Gimnastiku je potrebno raditi svakodnevno, ništa komplicirano. Kao rezultat, hernija mi se smanjila za polovicu (prije liječenja šepao sam, bila je jaka bol, sad se ne sjećam uopće, dizala sam 60 kg bez problema). Napravio sam MRI prije i poslije, nakon nekog vremena, dok su me 4 liječnika jednoglasno poslali na operaciju bez mogućnosti.

Dakle, imali ste samo masažu ili laser?

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: Pozharsky]
2. srpnja 2013. u 14:49 Po poslovnicama
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Ovdje su recenzije svih ovih Pilyuko hvaljenih. Ali muči me nekoliko točaka - upotreba karopaina - ekstrakata papaje (koji su zainteresirani za google, još jedan razvod), troškovi su vrlo visoki za fizioterapiju s vježbanjem (od 4 000 do 15 000 UAH za 10 dana liječenja). U stvari, možete ići na kliniku magneti, ozon, laseri, foreza, otići do dobrog instruktora LFK, kao i igle i pijavice, kod kuće istovremeno potrošiti 2-3 puta manje novca. Pa koji je fenomen ovog Pilyuka? Radije bih otišao u dobar sanatorij.

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: Mikeee]
2. srpnja 2013. u 14:58 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Dakle, tamo imaju laser ne kao operaciju na kili, već kao fizioterapiju, tj. ne radikalno.

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: SVN]
2. srpnja 2013. u 15:10 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

SVN 07/02/2013 14:58 piše:
Dakle, tamo imaju laser ne kao operaciju na kili, već kao fizioterapiju, tj. ne radikalno.

Zanima ga laser kao metoda rada.

Re: Je li netko liječio intervertebralnu herniju laserom? Učinak? [Re: Mikeee]
2. srpnja 2013. u 16:17 Podružnice
UrediOdgovoritiCitirati Obrazac za brzi odgovor

Pozharsky 01.07.2013 12:53 piše:
Iz mog vlastitog iskustva, liječen sam u klinici Pilyuiko, postoji složena terapija, uključujući laser.
Mogu reći da u prvom redu - posebna. gimnastika i masaža za ublažavanje stresa. Gimnastiku je potrebno raditi svakodnevno, ništa komplicirano. Kao rezultat, hernija mi se smanjila za polovicu (prije liječenja šepao sam, bila je jaka bol, sad se ne sjećam uopće, dizala sam 60 kg bez problema). Napravio sam MRI prije i poslije, nakon nekog vremena, dok su me 4 liječnika jednoglasno poslali na operaciju bez mogućnosti.

Dakle, imali ste samo masažu ili laser?

Sve su radili bez operacije, laser je bio tu za liječenje. Tko drago govori, ne znam, za operaciju u Institutu za neurohirurgiju zatražili su + - istu stvar (titanski implantati umjesto oštećenih diskova, pričvršćivanje pločama susjednih kralježaka, čiji će se diskovi ukloniti, djelomična nepokretnost kralježnice). Liječenje mi je pomoglo, ali svejedno, savjetujem vam da počnete s punjenjem i vidite nakon mjesec dana, ako bol nije paklena, naravno.
A postoje sve vrste ketana - borba s posljedicama, a ne s uzrokom.

Lasersko liječenje kičmene kralježnice: kako to ide, indikacije, kontraindikacije, cijene

Stalni razvoj tehnologije u medicini utjecao je i na kiruršku intervenciju herniranih diskova. Glavni razvojni prioriteti su minimalno invazivni i brzi povratak pacijenta u aktivan život. Diskektomija otvorenog pristupa, traumatične operacije povezane s uklanjanjem kralježnica, na primjer, laminektomija, postupno postaju stvar prošlosti. Zamijenila ih je sljedeća generacija operacija: mikrodisektomija koja se izvodi operativnim mikroskopom s minimalnim rezom.

Ali postoje i kirurške metode liječenja, koje uopće ne mogu proći bez ureza. Ovo je endoskopska diskektomija, mikroendoskopska intervencija, kao i lasersko liječenje kičmene kralježnice. O čemu se radi? Što je smisao ove metode, koje su njezine prednosti i nedostaci? Kome je prikazan i kontraindiciran, kako se pripremiti za postupak i kako se liječi hernija laserskog diska?

Suština metodologije

Mora se imati na umu da je laserska terapija s ciljem utjecaja na herniju zapravo dio minimalno invazivne kirurgije. A oni koji misle da upotreba ove vrste liječenja uopće može bez operacije, nisu u pravu. Kako možemo govoriti o konzervativnoj metodi liječenja kada se intervertebralna hernija ili njeni fragmenti pretvore u paru, a ta se para izvodi pod velikim pritiskom?

Isparavanje kile pravi je kirurški postupak. No, laserske metode uništavanja disk hernije ili promjene u njihovoj strukturi ne zahtijevaju osnovne atribute konvencionalnih operacija i nastavljaju se bez zareza, bez gubitka krvi i boli, te stoga ne zahtijevaju uvođenje endotrahealne ili intravenske anestezije. Lokalna anestezija je dovoljna.

Sljedeće će se detaljno razmotriti liječenje intervertebralne kile laserskim zračenjem. Ali prvo, trebali biste saznati što ova metoda ima prednosti i nedostatke..

Video postupak

Prednosti izloženosti laserom

Ova tehnika ima veliki broj prednosti, ali sve one bit će relevantne ako pacijent ima mali i „svježi“ defekt diska. Koje su to vrline?

Sljedeći pokazatelji i argumenti čine laserske metode utjecaja na patološki izmijenjeni disk jednu od najboljih u naše vrijeme:

  • prosječno trajanje intervencije ne prelazi 45 minuta, to omogućuje pacijentu hospitalizaciju samo dva ili tri dana i otpisati dan nakon postupka;
  • metode imaju vrlo mali broj komplikacija, manji od 0,1%;
  • prilikom izvođenja laserskih intervencija nemoguće je slučajno oštetiti korijenje i druge strukture. Pacijent je pod lokalnom anestezijom i uvijek može liječniku reći neugodne senzacije, na primjer, da je postojao osjećaj "puzanja" u nozi ili trzanje mišića. Ovaj kontakt omogućava neurokirurgu da odmah poduzme mjere;
  • laserske metode ne ostavljaju ožiljke na koži i nema kozmetičkog nedostatka;
  • budući da ne postoje urezi i manipulacije s kralježnicama, nema rizika od nestabilnosti, kao što je slučaj s klasičnom laminektomijom;
  • s druge strane, nema rizika pri dobivanju fiksne jedinice, kao u fuzijskim operacijama, što ograničava pokretljivost pacijenta;
  • laserske metode liječenja hernije mogu se opetovano primijeniti u različitim dijelovima kralježnice;
  • vrlo je važan nedostatak opće anestezije. Kao rezultat toga, postupak nema visoki rizik svojstven uobičajenim operacijama kod starijih osoba, kao i uz prisutnost istodobne patologije;
  • Laserski popravak hernije je možda najsigurnija metoda. Ako je potrebno, može se koristiti i tijekom trudnoće i dojenja, jer tvari za anesteziju koje mogu štetno djelovati na bebu ne ulaze u krvotok žene.

Međutim, postoje određene mane ovih metoda..

nedostaci

Prije svega, ne postoji velika količina znanstvenih podataka koji nam omogućuju pouzdano govoriti o dalekom razdoblju, jer se tehnika koristi relativno nedavno. Nitko ne zna kako će lasersko liječenje utjecati na strukturu diska pacijenta nakon 30, 40 ili više godina. Također:

    ova vrsta liječenja nije radikalna. Dakle, ako govorimo o protetiziranju diska, koje se s velikim uspjehom izvodi u zapadnoj Europi, primjerice u Češkoj, Njemačkoj, onda možemo pretpostaviti da osoba dobiva gotovo novi disk i povratak slobodi kretanja. Nakon laserskih manipulacija, on još uvijek ima stari disk, i često sa promijenjenom strukturom;

Indikacije za lasersko liječenje

U različitim člancima posvećenima liječenju komplikacija kompresijsko-ishemijskih manifestacija osteokondroze, odnosno izbočenja i kila, možete pročitati da su indikacije za operaciju sljedeće:

  • uporna bol koja ne prestaje s lijekovima;
  • napredovanje poremećaja osjetljivosti s širenjem zona;
  • progresivna slabost mišića, njihova hipotrofija, to jest razvoj pareza, na primjer, slabost stopala, pljeskanje ili popuštanje stopala, potreba za visokim podizanjem nogu. U blažoj verziji ovo je smanjenje tetivanskih refleksa, Ahila i koljena, ako govorimo o hernijama lumbosakralne kralježnice.

Ali sve su ove indikacije relativne. Kila se može uspješno liječiti laserom ako i samo ako se pacijent "uklapa" u pravilo dvije šestero. tj:

  • hernija starija od 6, najviše 7 mjeseci, već je zastarjela, a količina vode u njoj već je nedovoljna za isparavanje i uništavanje laserom;
  • njegova veličina ne smije prelaziti 6 mm.

U praksi se neurokirurzi u Rusiji u pravilu suočavaju s naprednim situacijama i najčešće s dugotrajnim i višestrukim, kalcificiranim kilama. U ovom će slučaju biti indicirani tradicionalni postupci, a mikrosisektomija i endoskopsko uklanjanje hernije trebaju se uzeti u obzir u slučaju minimalno invazivnih kirurških intervencija..

kontraindikacije

Postoji niz uvjeta gdje lasersko zračenje može učiniti više štete nego koristi. Laserske tehnike liječenja herniranih diskova su kontraindicirane ako:

  • u ovom segmentu postoji anomalija koštane strukture kralježaka, na primjer, prisutnost bilateralnih Schmorlovih kila;
  • sa značajnim sužavanjem ili stenozom spinalnog kanala na mjestu predložene intervencije;
  • prema rendgenu, MRI u intervertebralnom disku ima znakove diskitisa, tj. upale, a u okolnom koštanom tkivu kralježaka postoje znakovi spondilitisa.

Konačno, u slučaju sekvestrirane kile ne koristi se laserska tehnologija. Vrlo je nepoželjno koristiti laserske metode, kao što je već spomenuto, s velikim veličinama kile većim od 6 mm. Naravno, nitko ne zabranjuje pacijentu da inzistira na ovoj metodi liječenja, ali postoji rizik od nepotpunog uklanjanja hernije, a posebno ako je pacijent stariji od 50 godina i ima suze u vlaknastom prstenu, to jest, postoji veliki rizik od ponovljenih izbočenja i kila u ovom segmentu.

Apsolutna kontraindikacija za lasersko liječenje hernije je pomicanje kralježaka i njihova izražena nestabilnost, tumor u ovom segmentu, čak i benigni hemangiom. Pacijent se upoznaje s potpunim popisom kontraindikacija pri početnom imenovanju neurokirurga kada se odabere vrsta kirurškog liječenja. Kako se pripremiti za lasersko liječenje?

Sekestrirana kila na MRI.

Priprema za postupak

Prije svega, trošak jednostrukog kreveta u zemljama s visokim stupnjem razvoja medicine prilično je visok i zato pacijent sve ambulantno izvodi sve testove i studije. Tu se ubrajaju računalna i magnetska rezonanca sa željenom rezolucijom, EKG, opća analiza krvi i urina, test glukoze u krvi, potrebni testovi na HIV i sifilis.

Ako je potrebno, u prisutnosti popratnih kroničnih bolesti, može se zatražiti odobrenje odgovarajućih stručnjaka. Tada terapeut izdaje zaključak o mogućnosti intervencija na intervertebralnim diskovima (u smislu nepostojanja kontraindikacija).

Pacijent dolazi u kliniku s odgovarajućim neurokirurškim odjelom, i sat i pol prije operacije. Zatim se mora liječiti neurohirurg, kao i anesteziolog, unatoč odsutnosti opće anestezije. Uoči prijema u kliniku, pacijent ne bi trebao jesti ili piti navečer, ovo je opravdana mjera upozorenja. Čak i u nedostatku opće anestezije, može doći do nepredvidive reakcije na lokalni anestetik, poput mučnine ili čak povraćanja..

Potom se pacijent oblači u sterilno rublje i isporučuje u operacijsku salu. Otprilike sat vremena nakon završetka laserske intervencije prevozi se u promatračku komoru, gdje ostaje 24 sata. Možete ustati i hodati krajem prvog dana, tj. Na dan operacije. U pravilu, sljedećeg dana pacijenta se otpušta kući.

Položaj pacijenta na operacijskom stolu.

Detalji intervencije

Trenutno u svim zemljama s naprednom medicinom, na primjer, SAD, Izrael, Njemačka, Češka, postoje tri glavne metode laserskog liječenja herniranih diskova. To:

  • laserskom isparavanjem u kojoj isparava dio diska, koji je kila ili anatomski nedostatak.

Tijekom laserske isparavanja, koža, potkožno tkivo, površni mišići i ligamenti kralježnice anesteziraju se u potrebnom segmentu. Tada se probija meko tkivo, a šuplja polutvrda igla, zatvorena mandrinom i sposobna savijanja, prolazi kroz intervertebralnu rupu do potrebnog diska.

Nakon postizanja potrebnog mjesta pod optičkim nadzorom, kroz njega prolazi tanak laserski LED, na čijem se kraju nalazi snažni infracrveni laser koji odašilje određenu količinu energije. U istoj epruveti nalazi se i slobodni kanal kroz koji bi se isparavale pare trebale ispustiti nakon što kipuća voda ulazi u hrskavicu diska. Izvodeći analogiju s vatrenim oružjem, ovo je kanal za uklanjanje plinova u prahu. Potreban je kako se tlak u području visokoenergetskog lasera ne povećava.

Kao rezultat, smanjuje se veličina kile, smanjuje se i intradiskalni tlak, a pacijent često na operacijskom stolu govori o potpunom nestanku sindroma boli.

Jednostavno rečeno, isparavanje je isušivanje kile snažnim laserom, a njezin se volumen smanjuje, dok se pritisak i razina boli smanjuju.

  • Druga vrsta minimalno invazivne laserske operacije - laserska rekonstrukcija.

U ovom slučaju se ne stvara tako visokoenergetsko zračenje, a kila ne isparava, već samo mijenja strukturu diska. Laser umjereno zagrijava hrskavično tkivo na oko 70 Celzijevih stupnjeva.

Rekonstrukcija lasera je "humanija" metoda liječenja. Ako se tijekom isparavanja, uništavanja i isparavanja onog tkiva koje više ne vrijedi ništa, tada se koristi laserska rekonstrukcija kada nema velikih izbočenja i kila, ali prema tomografiji postoji mnogo pukotina na disku, a one mogu poslužiti kao uzrok budućih puknuća vlaknastog prstena..

Zbog zagrijavanja intervertebralnog diska, on dobiva dodatni poticaj za zacjeljivanje ovih pukotina. Jednostavno rečeno, disk se "zbližava", a uzrok ovog fenomena smatra se kavitacijskim efektom ili stvaranjem mikropuha. Nakon ovog tretmana hrskavice ne poboljšavaju svoju strukturu odmah, već u roku od nekoliko mjeseci. Ali bol i rizik od stvaranja hernije smanjuju se nakon 3 mjeseca.

Obnova je terapeutski pokušaj obnove diska pod utjecajem laserskog zračenja male snage. Stoga, ako je kila velika, ili se kalcificirala, ili ako se vlaknasti prsten već rasprsnuo, ova metoda će biti beskorisna.

Postoperativno razdoblje

Unatoč činjenici da je pacijent otpušten sljedeći dan, on se mora pridržavati preporuka neurokirurga, neurologa, specijalista fizikalne terapije i liječnika opće prakse što je pažljivije moguće. Glavne preporuke su sljedeće:

  • u roku od 10 dana, u nedostatku kontraindikacija, potrebno je spriječiti upalni proces u zoni laserskog izlaganja.

Za to se koriste lijekovi iz skupine NSAID, iz skupine preferirano selektivnih inhibitora ciklooksigenaze tipa 2. Obično je to (prema INN) ketoprofen, meloksikam, nimesulid. Ali tijekom primjene treba imati na umu kontraindikacije, u prisutnosti pogoršanja erozivnog gastritisa i peptičnog čira na želucu i dvanaesniku, jer ti lijekovi povećavaju rizik od erozije i krvarenja;

  • unutar mjesec dana nakon operacije potpuno su zabranjeni bilo koji fiziološki postupci, provode se samo apsorbirajuće tehnike, na primjer, magnetoterapija;
  • fizičke vježbe možete koristiti samo nakon mjesec i pol, također biste trebali odbiti posjetiti bazen, barem 4 tjedna nakon operacije;
  • zabranjena su intenzivna opterećenja na upravljanoj kralježnici, poput nošenja teških stvari, popravka automobila, vrtlarenja;
  • moguća su normalna opterećenja u obliku kućanskih poslova, ali vrlo je preporučljivo nositi polukosti korzet mjesec dana nakon operacije (za operacije na hernijama prsnog koša i lumbalne regije). Njegova uloga nije ograničiti uobičajeni raspon pokreta, već spriječiti slučajne oštre i brze nagibe, koji mogu pogoršati proces popravljanja tkiva nakon laserske intervencije.

Ožiljci nakon operacije leđa.

Kao što pokazuje klinička praksa, upravo nepoštivanje ovih pravila, osjećaj da je potpuno zdrav i dovodi do toga da pacijentu trebaju ponovljene operacije na operiranom segmentu.

Planirani posjet neurokirurgu, neurologu, obično je zakazan nakon 2 mjeseca, kao i naknadni slikovni pregledi. To je zbog činjenice da se oko 8 tjedana nakon operacije odvija proces organizacije vlaknastog prstena, a fiziološki pritisak se normalizira unutar diska. Što se tiče preporuka za poštivanje pravila zdravog načina života, one su vrlo jednostavne. To je normalizacija tjelesne težine, jačanje mišića leđa i trbušnih mišića, to jest časovi terapeutske gimnastike i plivanja, redoviti tečajevi fizioterapijskih postupaka i masaže.

Korzet za leđa.

U slučaju da pacijent želi poduzeti dodatnu njegu, tada će nositi polukosti korzet ili Shants ovratnik u slučaju kila vratne kralježnice biti prikazan prilikom planiranja značajnih opterećenja, na primjer, prilikom pranja prozora ili poslova. Ovi jednostavni uređaji zaštitit će vam leđa ili vrat od prekomjernih pokreta, što može prijetiti razvoju sekundarnih, ponavljajućih izbočenja i kila..

Trošak laserskog liječenja

Kolika je cijena ove moderne operacije kralježnice? Naravno, mnogi faktori igraju ulogu u određivanju cijena. Na njih utječu kvalifikacije i iskustvo liječnika, složenost slučaja i prisutnost dodatnih faktora rizika, potreba korištenja određenih uvezenih uređaja, kao i broj dana provedenih u bolnici.

Cijene u glavnim gradovima, Moskvi i Sankt Peterburgu, mnogo su veće, ali može se reći da se perkutana isparavanje pogođenog intervertebralnog diska u prosjeku kreće od 150 do 250 tisuća rubalja, ovisno o složenosti slučaja i odabranoj klinici.

Uzmemo li cijene prestižnih svjetskih klinika, one će biti mnogostruko skuplje. Dakle, boraviti 5 dana u Top Ihilov klinici u Izraelu i operacija uklanjanja - 28 000 dolara, MRI - 1500 dolara, za odgovarajuće konzultacije - od 500 dolara po jednom. Prema tome, ovaj sveobuhvatni paket koštat će oko 30 tisuća dolara. U Europi cijene za lasersko liječenje intervertebralnih diskova kreću se od 10 do 20 tisuća eura, u Turskoj i Indiji - od 3 do 4 tisuće američkih dolara. To su naravno najčešći podaci..

Zaključno, treba reći malo o pregledima pacijenata. Čitanje recenzija drugih pacijenata prije odlaska na operaciju, čak i takve minimalno invazivne, vrlo je štetna praksa. Svaka je osoba zaseban i jedinstven klinički slučaj, a bilo kakve negativne povratne informacije nikada neće biti popraćene pričom o tome kako je pacijent prekršio liječnički recept. Možda nije shvatio da se u ranom postoperativnom razdoblju ne ponaša onako kako bi trebao. Kao rezultat toga, odgovor će biti negativan, iako je liječenje provedeno ispravno, a prema indikacijama.

S druge strane, pozitivni pregledi mogu potaknuti pacijenta da odabere upravo ovu kliniku i ovog liječnika, ali njegova će se osobna situacija u početku razlikovati od onih pacijenata koji nisu imali rizik od ponovne bolesti. Stoga se na temelju pregleda mogu donijeti zaključci samo kad se svima ponudi potpuno isti proizvod, a ova metoda vjerojatno neće biti korisna u medicini.

Djevojke i netko iz vaše okoline podvrgnuti su se operaciji zbog intervertebralne kile. Trebate povratne informacije

Koliko je trajala operacija? koliko dugo su se oporavljali od anestezije??

Komentari korisnika

napravljen laserom, umetnut je implantat. Mogao bi sjediti.

muž kaže da tamo, u cito, izvode tako komplicirane operacije, jednostavno skupljaju ljude u dijelove

Da, moj suprug je bio prije četiri godine. Pokušano liječiti, beskorisno je. Išao sam na operaciju u Moskvu. U CITO-u. Trebalo je tjedan dana. Operacija je bila uspješna, brzo se oporavio. Došao je na vlastite noge. Zatim je mjesec dana nosio korzet. Uredu je sada. Ako vas zanimaju detalji, napisat ću

sve ovisi o vrsti operacije. ako s laserom, oporavak je mnogo brži.

nakon operacije uredno. Ne dižite više od pet kg. raditi gimnastiku. pa je moj muž još bio u bolnici sve vježbe pokazao i dao slike s ubodima kući. moraju se piti hondroprotektori (to su i lijekovi i prirodni od prirodnih, na primjer, aspic)

zatim se zaručite, bolje je plivati. tj. ojačati mišiće leđa

sada se sve vuče, iako ga gnjavi. ali što učiniti, čovječe

neprestano mu radeći masažu

ne brinite) zdravlje vašeg oca zatim napišite kako je operacija prošla

Lasersko uklanjanje hernije lumbalne kralježnice: cijena i učinkovitost liječenja

Intervertebralna hernija je česta patologija. Karakterizira ga oštećenje intervertebralnog diska, pomicanje sadržaja diska izvan kralježničnog prostora. U većine bolesnika uzrokuje bol u leđima. Lasersko uklanjanje kile kralježnice učinkovit je način borbe protiv patologije.

Lokalizacija hernije i simptomi

Hernija se razvija kada disk podvrgne degenerativne promjene i njegova hrskavica izgubi elastičnost i pokretljivost. To dovodi do deformacije vlaknastog prstena, koji je sastavni element intervertebralnog diska. Također je moguća puknuće i istiskivanje pulpnog jezgra. Kad se jezgra utisne kroz proreze u prstenu, ona počinje pritiskati na živčane završetke leđne moždine. To uzrokuje bolne napade boli kod pacijenata, ograničava njihovu aktivnost, dovodi do poremećaja zdjeličnih organa.

Hernija lumbosakralne kralježnice je najčešća patologija. Manifestira se u 80% bolesnika u obliku boli u donjem dijelu kralježnice, stražnjici i donjim ekstremitetima. Često izaziva osjećaj ukočenosti u nogama.

Nešto manje od 20% otpada na intervertebralnu herniju cervikalne kralježnice. Bol se primjećuje u vratu, glavi i ramenima. Istodobno, pacijenti se žale na vrtoglavicu, zujanje u ušima, visok krvni tlak, utrnulost u prstima.

Najrjeđa vrsta kičmene kralježnice je patologija torakalne regije (oko 1%). Karakterizira ju jaka bol u prsima koja se ne može ublažiti lijekovima protiv srca..

Laserska terapija

Tehnika laserske isparavanja za herniju intervertebralnih diskova sastoji se u uvođenju posebnog iglenog vodiča probijanjem diska i probijanjem laserskog vlakna kroz iglu. Kroz ovaj valovod prolazi protok energije, koji tekućinu diska pretvara u paru. Tlak unutar diska smanjuje se čim para izlazi iz diska kroz iglu. Disk je smanjen u veličini i vraća se na svoje mjesto.

Još jedna tehnika uz pomoć hernijske kile je rekonstrukcija lasera. Od isparavanja se razlikuje po tome što se korekcija događa kauterizacijom. To osigurava zagrijavanje diska i potiče razvoj hrskavičnog jastuka.

Lasersko liječenje intervertebralne kile dovodi do uklanjanja natečenosti, smanjuje pritisak na živčane završetke, što dovodi do bezbolne pokretljivosti kralježnice.

Prije postupka potrebna je anestezija. Da bi se to postiglo, kirurško polje u području provodnika igala obrađuje se antiseptikom i postupno se primjenjuje lijek protiv bolova, koji se vrši po sloj, na cijelu dubinu mekih tkiva. Ponekad se po potrebi provodi spinalna anestezija.

Indikacije i kontraindikacije

Opće indikacije za lasersko uklanjanje hernije za sve dijelove kralježnice:

  • intenzivna bol u leđima (vratu i donjem dijelu leđa), odavanje drugim dijelovima tijela;
  • kršenje osjetljivosti u udovima;
  • ograničenje pokreta;
  • veličina kile do 6 mm;
  • dob pacijenta do 55 godina;
  • prijelom regije intervertebralnog diska.

Za lumbosakralnu herniju, išijas, ometani pokreti donjih ekstremiteta, ometano mokrenje i defekacija indikacija su za uklanjanje laserom.

Lasersko liječenje kile vratne kralježnice indicirano je za djelomični gubitak motoričkih funkcija gornjih udova, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje.

Kontraindikacije za ovu metodu liječenja hernije:

  • kardiovaskularni zastoj;
  • akutni infarkt miokarda i moždani udar u akutnom razdoblju;
  • aritmija;
  • Starost pacijenta je starija od 55 godina;
  • teška osteohondroza;
  • lezije leđne moždine;
  • zatajenje jetre i bubrega;
  • autoimune bolesti;
  • aktivni upalni proces u tijelu;
  • infektivne lezije kože na mjestu uboda.

U nekim slučajevima, s kontraindikacijama izloženosti laserom, liječnik propisuje konzervativni tretman. Nakon ponovnog pregleda liječnik propisuje konačnu, najprikladniju mogućnost liječenja..

Priprema laserske hernije

Lasersko uklanjanje hernije propisano je samo nakon savjetovanja s neurokirurgom i sveobuhvatnim pregledom. Za kvalitetan postupak potrebni su točni podaci o veličini i mjestu patologije. Istraživanje uključuje:

  • savjetovanje terapeuta, anesteziologa;
  • laboratorijska ispitivanja urina i krvi, uključujući šećer;
  • elektrokardiogram;
  • MRI, CT;
  • radiografija.

Također se radi test na HIV i sifilis..

Značajke terapije

Olakšanje nakon laserskog uklanjanja hernije nastaje već za 2-3 dana. Međutim, postoje slučajevi pogoršanja bolesti tijekom ovog razdoblja. Liječenje ide dobro, jer su se aktivirali obrambeni mehanizmi tijela. Značajke ove metode liječenja uključuju:

  • jačanje lokalnog imuniteta nakon izloženosti laseru;
  • operacija se nastavlja nekoliko mjeseci;
  • postupak traje od 5 do 30 minuta.

Isparavanje i rekonstrukcija klasificiraju se kao minimalno invazivne metode izlaganja, što je prednost postupka..

Postupak rehabilitacije i oporavka

Nakon operacije izvedene laserom, pacijent može ustati navečer, u pravilu sljedeći dan nakon otpusta. Neko se vrijeme mora pridržavati osnovnih preporuka neurokirurga, neurologa, terapeuta, nutricioniste i specijalista medicinske gimnastike. Uz lijekove iz nesteroidne skupine, liječnici propisuju:

  • zabrana bilo kakvih fizioterapeutskih postupaka, osim tehnika apsorpcije;
  • odbijanje tjelesnih vježbi i nastave u bazenu mjesec dana;
  • nemojte opterećivati ​​kralježnicu teškim fizičkim radom oko kuće, posebno vezanim za dizanje utega;
  • nošenje steznika koji ograničava kretanje.

Nakon 2 mjeseca, bit će potreban naknadni posjet liječniku, jer će u tom razdoblju proces organiziranja vlaknastog prstena biti dovršen i potreban pritisak uspostavljen unutar diska.

Početno razdoblje oporavka može trajati od 2 do 5 dana. Pacijent će se za dva tjedna vratiti uobičajenom režimu, ograničavajući se u pokretima. Mjesec dana kasnije može biti u potpunosti funkcionalan ako nije potrebno dizanje tegova..

Prednosti i nedostatci

Očiti nedostaci mnogih pacijenata i stručnjaka uključuju:

  • visoki troškovi liječenja u usporedbi s konvencionalnim operacijama;
  • recidivi u teškim slučajevima i u slučaju nepoštivanja preporuka liječnika, u kojima je potrebna ponovljena intervencija;
  • mala količina znanstvenih podataka o ovoj metodi liječenja hernije, budući da je korištena ne tako davno;
  • vjerojatnost termičkog izgaranja tijekom isparavanja diska, što uzrokuje porast temperature okolnih tkiva;
  • postupak je učinkovit u početnim fazama bolesti uz pravovremenu liječničku pomoć;
  • nedostupno ljudima starijim od 50 godina, jer su prirodni mehanizmi ozdravljenja neaktivni.

Prednosti laserskog liječenja hernije pacijenti smatraju nedostatkom opće anestezije i malim rizikom od komplikacija (samo 0,1%). Osim toga, operacija traje minimalno vrijeme, ne više od 45 minuta. Prednost laserske tehnike je odsutnost ožiljaka, ožiljaka nakon operacije.

Tijekom postupka rizik od oštećenja živčanih završetaka i ostalih obližnjih tkiva je minimalan. Budući da je na operacijskom stolu pod lokalnom anestezijom, pacijent može obavijestiti liječnika o neugodnim senzacijama. To će operativnom liječniku omogućiti pravovremenu reakciju..

Lasersko uklanjanje hernije najsigurnija je metoda liječenja. Može se koristiti i tijekom trudnoće i dojenja, ako je potrebno.

Moguće komplikacije

Terapija laserske hernije ne smatra se opasnom kirurškom intervencijom, ali još uvijek postoji rizik od komplikacija. Infekcija se ne može isključiti kroz mjesto uboda mekih tkiva posebnom iglom. Postoji mogućnost da ozlijedi živce u blizini, što može utjecati na osjetljivost udova..

Ostale komplikacije povezane su s pacijentovom nesklonošću da slijede preporuke liječnika tijekom razdoblja oporavka..

Trošak i recenzije

Prosječna cijena laserskog uklanjanja intervertebralne hernije kralježnice u lumbalnom dijelu vodećih klinika u Moskvi kreće se od 35 000 do 60 000 rubalja. Trošak ovisi o kvalifikaciji stručnjaka, dodatnim uslugama, anesteziji. Prosječna cijena savjetovanja s neurokirurgom je 1.500 rubalja.

Recenzije o laserskom uklanjanju hernije su uglavnom pozitivne. Pacijenti primjećuju odsutnost boli odmah nakon operacije, kratko razdoblje rehabilitacije, manja ograničenja i zabrane u razdoblju oporavka. Veliki plus smatra se sposobnošću povratka na posao nakon kraćeg vremena, odsutnosti ožiljaka i ozbiljnih oštećenja na koži.